Interjú egy daganatos beteggel

A napokban ismerkedtem meg egy csendes, de barátságos idős úrral, a 65 éves Katona Tiborral. A gégerákkal diagnosztizált és műtött férfi nem zárkózott el, szívesen fogadott és válaszolt kérdéseimre. Viszont nem tud beszélni, egyszerűbb gondolatokat elmutogat, komplexebbeket papírra vet, így kommunikál.

Katona Tibor Csíkszenttamáson él, betegsége miatt kellett Marosvásárhelyre utaznia. Az ő bemutatkozója és rövid beszámolója következik arról, hogyan és miért kérte a Gyulafehérvári Caritas segítségét.

Csíkszenttamáson születtem és jelenleg is ott élek. Villanyszerelő a szakmám és az „IRE Mureş”-nél dolgoztam Csíkszeredában. Nincs családom, egyedül élek.
Gégerákkal voltam műtve az idén Marosvásárhelyen.

A szomszédom a Caritas-nál dolgozik Csíkszeredában. Rajta keresztül kerültem kapcsolatba a Gyulafehérvári Caritas munkatársával Marosvásárhelyen. Ádám Zsuzsa segített kapcsolatba kerülni az orvosokkal és általa kaptam segítséget a Marosvásárhelyen működő önkéntes programtól is.

A Caritas munkatársai az én esetemben a kapcsolataikkal és lelki támaszt nyújtva voltak a segítségemre. Ezen túl voltak önkéntesek, akik a műtét utáni napokban bejártak hozzám naponta háromszor, hogy segítsenek szükség esetén. Dr. Barabás Sándor segítsége által díjmentesen lakhatok a Deus Providebit ház vendégszobájában és az épületben levő étteremben ebédelhetek ugyancsak díjmentesen. A Caritas alkalmazottjai segítőkészek és emberségesek.

Arra a kérdésemre, hogy érzi magát, röviden és egyszerűen csak annyit felelt: A körülményekhez képest jól vagyok.
Kitartást, erőt, mielőbbi gyógyulást és felépülést kívánunk Isten ereje által Katona Tibornak!

(Márton Kinga Izabella)