Interjú Madarász Tündével a személyi gondozásról

Egy éves és két hónaposan lebénult deréktól lefelé egy betegség következtében. Nagyon mozgékony gyerek, betegsége ellenére. Amíg még kisebb volt, könnyebb volt. Kaptuk fel, vittük, ma már nehezebb, mondogatom is, hogy szakad le a derekam. A képzésben erre tanulok lehetőséget: figyeljem a mozdulataimat, miközben segítem őt, hogy én egészséges maradhassak – mondja az édesanya.

A Gyulafehérvári Caritas Felnőttképzési Központja sokféle akkreditált képzést szervez rendszeresen. Kórházi segédápolók, óvodai dadák, felnőtteket képző képzők szereztek itt már oklevelet, de ide iratkoznak be azon fiatalok is, akik pályaválasztás terén csak annyit éreztek a lelkükben, hogy a segítségnyújtás válhat hivatásukká. A személyi gondozók számára kétféle képzés is van: az alap- és továbbképzés, utóbbinak az elvégzése törvény által kötelezett, feltétele annak, hogy személyi gondozó munkakörben fizetett alkalmazottai legyenek a helyi önkormányzatoknak.

A gondozóknak, hozzátartozóknak nehéz elszakadni otthonról, mert súlyosan beteg, fogyatékos embert hagy otthon akkor, amikor tanulni indul. Ezért, karöltve a helyi önkormányzatokkal igyekszünk a településeken megtartani ezeket a képzéseket, és hogy kisebb anyagi megterhelés háruljon a gondozókra a kiadásokba bepótol a MOL Románia is, mely a Gyulafehérvári Caritas stabil partnere, és céljainak egyike a fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok sorsának felpártolása.

Balázs Katalin