Interkulturális gyerekrendezvény Siménfalván

2016. június 26-30 között szerveztük meg a siménfalvi I–IV. osztályos gyerekek számára az interkulturális gyerekrendezvényt. A program fő célja a közösségépítés volt, ami az együtt játszó, közös élményeket szerző gyerekeket elnézve sikerült.

A nyikómenti Siménfalván, ahol jelentős roma közösség él, az ötnapos program során színes és játékos tevékenységeket szerveztünk a település művelődési házában, lehetőséget adva egymás jobb megismerésére és az együttműködésre.

Az öt nap során tartottunk alkotó napot, néptánc és népdal napot, ahol a gyerekek megismerhették egymás eltérő hagyományait, kultúráját. A Gyulafehérvári Caritas Roma integrációs programjának és a Családsegítő Szolgálatának munkatársai közreműködésével másság-napot is szerveztünk, ahol az eltérő viselkedésmintákról, értékekről beszélgettünk. Az egyik legnépszerűbb program a tűzoltó- és elsősegély nap bizonyult, ahol a székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vezetésével kipróbálhatták, miként lehet eloltani a tüzet, ugyanakkor a tűzesetek megelőzéséről, mentési helyzetekről is kaptak ízelítőt a kisiskolások. A rendezvény zárónapján az előző négy nap tevékenységeiből kaptak ízelítőt a gyerekek szülei, akik megtekinthették a gyerekek rajzait és egyéb kézimunkáit, hallhatták énekelni és táncolni őket, közösen végignéztük a héten készült képeket, eljátszottuk a gyerekek kedvenc játékait, majd egy kis ajándék átadásával búcsúztunk.

A rendezvény megszervezésében való segítségét köszönjük Istók Enikő festőművésznek, a Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának (Leskó Barbara vezetésével), Olosz Csenge, Simon Teréz, András Mária és Lakatos Vivien önkénteseknek, valamint Lakatos Enikő, egészségügyi mediátornak. Köszönjük a siménfalvi iskola és óvoda vezetőségének, a helyi önkormányzatnak és Hargita Megye Tanácsának a támogatást! 

További képeket az alábbi linken lehet megtekinteni: http://www.caritas-ab.ro/hu/evenimente-interetnice-pentru-copii-la-şimoneşti-interkulturális-gyerekrendezvény-siménfalván