Interkulturális gyerekrendezvény volt Harcón

2016. július 18 – 22. között került sor a Maros megyei Mezőpanit községhez tartozó Harcón egy interetnikus gyerekrendezvényre, ahol a harcói és kövesdi 1–4. osztályos gyerekek öt napon keresztül a mesék világában kalandoztak, énekeltek, táncoltak, festegettek és különböző interaktív játékos foglalkozásokon vettek részt. Ezek a játékok, programok három nyelven folytak, de a tevékenységeket ez nem zavarta.

Az, hogy a közösség különböző nemzetiségű tagjai már gyerekkorban megtanuljanak kommunikálni és konfliktusok nélkül együtt élni, hosszútávon kulcsfontosságú lehet.

„Nem igazán vannak közös felületek, ahol találkozni tudnak a román gyerekek a magyar gyerekekkel vagy a roma gyerekekkel, ez most egy olyan alkalom, ahol együtt lehetnek, együtt játszhatnak.” – Bodó Izabella

„A játék nyelve minden nyelven ugyanaz.” – Barabási Ibolya

Az interetnikus gyerekprogramot a héten készült festmények, kézműves munkák, megtanult énekek és táncok bemutatásával zárták, amit meghatódottan néztek végig a gyerekek szülei. Legvégül minden gyerek zsebében a héten készült képekkel indult haza, miután így búcsúztak egymástól:

„Mişto sam aniec than | Jó volt együtt | A fost bine împreună”

A gyerekprogramok megszervezésében segítettek: 
Barabási Sikó Ibolya óvónő, Magos Ildikó iskolai tanácsadó, Lukács Éva önkéntes, Szabó Enikő óvónő, Csiszér Anna tanítónő, Lukács Loránd önkéntes, Székely Melinda önkéntes, Pitó Klára önkéntes, Rostas Miza önkéntes, Lacatus Bruno önkéntes, Kelemen Katalin önkéntes és Márton Kinga-Izabella önkéntes. Ezúton köszönjük nekik!

További képek: Interetnikus gyerekrendezvény Harcón_album