Interkulturális tábor Ozsdolán

Negyedik alkalommal szerveztük meg az interkulturális gyermektábort Ozsdolán július 1-5. között. Az immár hagyománynak számító nappali táborban összesen 60, olyan ozsdolai elemi iskolás gyermek vett részt, aki még a tanév vége előtt egy-egy rajzzal jelentkezett.

Az idei tábornak két újdonsága is volt. A különböző kis- és nagycsoportos játékok, vetélkedők és kézműves foglalkozások mellett a programban nagy szerepet kapott a zene és a közös éneklés. A tábor vendége volt Elana Andrews, a Caritas Superar kórus programjának szakmai vezetője, aki különböző nyelveken tanított énekeket a gyermekeknek. A tábor egy családi rendezvénnyel zárul, ahol a gyermekek előadják azokat énekeket, kisebb táncprodukciókat, amelyeket a tábor alatt tanultak.

A tábor programjának kidolgozásában és megvalósításában 19 önkéntes segített. Így a második újdonságként kiemelnénk, hogy az önkéntesek többsége ozsdolai fiatal volt, akik a Kun Kocsárd Általános Iskola tanulói. A lelkes önkéntesek nemcsak a tábor ideje alatt nyújtottak nélkülözhetetlen segítséget, hanem már az előkészületekben és a program kidolgozásában is nagy szerepet vállaltak.

A fiatalok jól összeszokott csapatként vettek részt az önkéntes munkában a tábor ideje alatt, hiszen  már a  tanév során több önkéntes akciót is szerveztek a faluban, a fiatalok és a helyi közösség igényeire építve, a Gyulafehérvári Caritas égisze alatt működő DARE Regionális program Gyermekparlamentjének keretében. 

A tábor főszervezője a Gyulafehérvári Caritas ozsdolai Nappali Központja volt, amely iskolaidőben szocio-edukációs foglalkozásokat biztosít a Kun Kocsárd Általános Iskolába járó gyermekek számára, együttműködésben más, a szervezet által lebonyolított programokkal, így a DARE Regionális Programmal, a  Superar programmal, valamint a United Networks közösségfejlesztő programmal.

A tábor nem valósulhatott volna meg a helyi erőforrások bevonása nélkül: a helyi támogatók és önkéntesek segítségével nemcsak egész hetes fejlődési és szórakozási lehetőséget biztosítottunk az ozsdolai gyerekeknek, hanem segítségükkel egy felbecsülhetetlen, több téren is hozzáadott értékű rendezvény jött létre.

A tábor megvalósításáért köszönettel tartozunk a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak, a Diószegi pékségnek, a Bertis Kft-nek, Nagy Károlynak, Pénzes Zoltánnak és Klaudiának, Borbáth Izabellának, valamint a Dunapack Rambox Prodimpex Kft-nek.

További képek a táborról itt érhetők el.