Iránytű a munka világába mentorprogram

Nehéz a fiatalnak biztos és képességeihez mért munkahelyet találni, ha korán elhagyja az iskolát. Minél több ideig képezi magát, annál többféle álláslehetőségből választhat. Ezért a projekt során abban lelnek segítségre a fiatalok, hogy nyolcadik osztály után továbbtanuljanak, szakiskolába járjanak, érettségizzenek, akár egyetemre felvételizzenek. Ehhez segítik hozzá tanáraik, illetve gyermekotthonokban nevelőik is, akik szervezett képzéseink által többet megtudhatnak a hátrányos helyzetű családok működéséről, a terhelődésről és így a fiatal igényeiről.

A fiatalok három, Maros, Udvarhely és Gyergyó régióban rendszeresen találkoznak, táboroznak társas kapcsolatokat építve készségeket fejlesztve, egyénenként tartják a kapcsolatot mentorukkal és azokkal az önkéntesekkel, akik a tanulásban is segítségükre vannak. Mindeközben megtanulnak önéletrajzot és motivációs levelet írni, ismerkednek a különböző szakmákkal, hogy könnyebb legyen a pályaválasztás. Vállalkozók együttműködésével szerveznek számukra szakmaszafarikat, hogy bepillanthassanak bizonyos munkakörökben, sor kerülhet randevúra, azaz nulladik találkozóra is egy-egy jövendőbeli munkaadóval, hogy aztán valós állásinterjún vegyenek részt, munkába álljanak, lakásuk legyen és elkezdhessék élni az önálló, a reméltnél is jobb életüket.

A 2018 novemberében indult projekt három régióban zajlik hat mentorral. Két év alatt 90 fiatal útját sikerült egyengetni, az iskolaelhagyók számát legalább tizenöttel csökkenteni, tizenöt-húsz fiatal életében radikális minőségi változást hozni, szakképesítést biztosítani, a partnercégek által munkahelyet teremteni.

Projekt neve: Iránytű a munka világába

Projekt részletes leírása Bővebben

Elérhetőségek: