Iránytű táborból jöttem, mesterségem címere…

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Egy nap a Caritas pályaorientációs táborában

Szerda reggel 7:40 van, Vásárhelyen a Tudor felőli terelőúton száguldunk kifelé a városból: a két barista ismerősöm, Arni és Árpi, Árpi kutyája, Baltazár és én. Az autó, amivel a Bucsin-tetőre tartunk, jó becsületesen fel van pakolva: Batch Brew, Clever Dripper, egykaros San Remo kávégép, csészék, pitcherek, 10 liter szűrt víz, őrlők, zöld, világos és sötét pörkölésű, különböző ültetvényekről származó kávészemek társaságában utazunk.

A Caritas szakmabemutató táborába tartunk, ahol az Iránytű a munka világába projekt keretén belül kollégáim irányításával néhány nap leforgása alatt több, mint harminc fiatal fog különböző szakmákba betekintést nyerni. A két, Hargita és Maros megyékben működő pályaorientációs program célja a még tanulókat és a frissen végzetteket mentorálni, segítséget nyújtani számukra a megfelelő szakma kiválasztásában, az életben való boldogulás érdekében.

9 óra elmúlt, amikor egy kisebb manőverrel leparkolunk a Bucsin menedékház udvarán. A piros Caritasos pólóban kávét szürcsölgető kollégák mellett fiatal felnőttek várakoznak ránk – nagyon hamar megtanultam, hogy a középiskolás-végzős korosztályt nem jó tinédzsernek nevezni, és gyerekként kezelni. Sokkal egyszerűbb nekem és nekik is, ha egyenlő félként viszonyulok hozzájuk. Van, akiről amúgy is nehezen tudom eldönteni, hogy épp csak 18 éves vagy már a 25 fölött jár.

Személyes kitérő: Nagyon kedvelem ezt a korosztályt, olyanok, mint egy könyörtelen tükör. Valamilyen szinten a pici gyerekekkel könnyebb (bár kétségtelenül fárasztóbb) együtt dolgozni – ott sokkal nyersebben csapódik le, ha az ember valamit nagyon jól vagy nagyon rosszul csinál. Ez a pubertáskor utáni, fiatal felnőtt korosztály sokkal kifinomultabb, itt másképp kell játszani, illetve épp, hogy jobb nem játszani. Ha nem vagy hiteles, ha nem őszintén fordulsz hozzá, ha nem vagy valójában kíváncsi rá és ha nem tudod betartani a határokat, ha nem tiszteled őt, elvéreztél.

De vissza az Iránytű-táborba: ma, szerdán négy szakma képviselője tart műhelymunkát a fiataloknak. Mivel a 10-től 14-ig tartó délelőtti tömbben két-két csoportra jut csak idő, ezért mindenki csak 2 szakmai műhelyen vehet részt. Ez a korlátoltság eleve jó gyakorlat a munka világába való beilleszkedés folyamatában. Igaz, hogy két műhelyen lehet részt venni, de így a másik kettőről értelemszerűen le is kell mondani. A valóságban is így működnek a dolgok.

Cukrász, speciality kávé barista, hegyimentő és szakápoló – a szakmai műhelyek rövid felvezető beszélgetéssel kezdődnek, ahol a meghívott szakemberek röviden összefoglalják a szakma láthatatlan oldalát, az esetleges buktatókat, vagy az olyan pluszokat, amelyeket külső szemmel nem feltétlenül érzékelünk. A beszélgetés végén kérdéseket is fel lehet tenni. Ezután következik az igazi workshop: mindenki gyakorlatban is kipróbálhatja magát.

A baristák Ungureanu Arnold és Kisgyörgy Árpád vezetésével három különböző eszközön készítenek kávét – némi barista-tapasztalattal a hátam mögött elsőre én is ide csatlakozom. A kávékészítés leglátványosabb része persze a latte art-öntés, többen is bevallják, hogy ők a kávé-workshopra a tejjel rajzolás miatt jöttek. Szomorúan konstatálom, hogy kiestem a gyakorlatból – a legfortélyosabb rész, a tej sehogy sem sikeredik olajfesték-szerűre – a workshopvezető barista-tréner, Ungureanu Arnold legalább is így nevezi a latte-artra alkalmas tejet.

Második kedvenceim a hegyimentősők – többször is belehallgatok a bemutatójukba, és nagyon megragad az az őszinte és tiszta elhivatottság, ami a rangidős Bögözi Gábor és két fiatalabb társa, György Szabolcs és Kastal Gergő – aki egyébként a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Szolgálat elnöke, jelenlétéből árad. Sokat mesélnek a szívről, a szeretetről és az erdőről, arról, hogy annak ellenére, hogy nem full-time elfoglaltság az övék, de ahhoz, hogy ekkora felelősséget könnyedén, félelem nélkül vállalhasson az ember, full-time szeretni kell a hegyimentést, a természetet és az embereket.

Az ápolók műhelyéből fogom ki a legkevesebbet: a hegyimentőkhöz hasonlóan itt is három szakember, András Ildikó orvosi asszisztens, Caritasos kolléganőnk két egyetemista lányt, Keresztes Andreát és Ferencz Vandát hozta magával bemutatót tartani. A résztvevők számából látom, hogy több fiatalt, meglepő módon fiúkat is komolyabban érdekel az ápoló szakma. Mire megint arra járok, a fiatalok már vérnyomást mérnek, ujjbegyből vesznek vért – Ili kolléganőnk komoly, de türelmet és kedvességet sugárzó jelenlétével higgadtan viszi a csoportot.

Itt, az Iránytű-táborban kell megtudnom, hogy röpke 4 óra alatt, párhuzamosan készül el a csokis kókuszkocka, az áfonyás cheesecake és ananászos torta, a keksz-szalámi, a vaníliás-gyümölcsös csónakok, a punchos-marcipános nyalóka és a habpohárkák. Mondanom sem kell, hogy a Berecki Lengyel Rozália irányítása alatt elkészült terülj-terülj candy-bart a kiadós ebéd ellenére mindenki kénytelen megkóstolni. (Ezen a ponton már biztos minden olvasónak világossá vált, hogy milyen jó a munkahelyem és mennyire szeretek a Caritas-nál dolgozni!)

A hazafelé vezető úton Molnár József kollégámmal, szervezetünk PR csapatának vezetőjével utazom, aki most fotós minőségben látogatott ki a táborba. Neki köszönhetjük az Iránytű-táborról készült galériát, amelyek részben vissza tudják adni azt a lelkesedést és nyitottságot, amely a workshop vezetőket és a fiatalokat összehozta. Kár, hogy nem lehettem jelen az előző napon is, amikor Berecki Lengyel Rozália a szakács mesterségre, Sebestyén Ferenc a fafaragás művészetére, Hajdó Annamária és Bartha Noémi, az Erka szalon munkatársai a szépítkezés szakmájára irányították a fiatalok figyelmét, és mégjobban sajnálom, hogy anno, pályakezdőként, nekem nem volt ilyen élményben részem!

Még, még Iránytűt!

Pálffy Zsófia

Kapcsolódók:
A tábor fényképalbuma >>>
Iránytű a munka világába projekt >>>
Útban az álmok felé >>>
Önmaguk felé osontak >>>
Leendő főnökeikkel találkoztak pályaválasztás előtt álló fiatalok Marosvásárhelyen >>>
Kávét sok habban és mentorral! >>>
Mit tegyünk, hogy el ne hagyják az iskolát? >>>
Pályaválasztás (!) >>>
Életízesítők>>>


Implemented by: