Iskola másként a Caritasnál is

Az április 7. és 11. között zajló Iskola másként hete alkalmából a Gyulafehérvári Caritas színes programkavalkáddal várja az iskolásokat Csíkszeredában, Petőfi utcai Caritas központban.

Hétfőn először Élőkönyvtáron vehettek részt a diákok, ahol különböző szakmákba nyerhettek betekintést. Az olvasók nyíltan kérdezhettek a könyvektől, és sok esetben nemcsak a szakmai oldal érdekelte őket, hanem az is, mivel töltik szabadidejüket, vagy éppen melyik a kedvenc szórakozóhelyük.betekintést. Az olvasható könyvek között volt fogorvos, vállalkozó, sportoló, színművész, pszichológus, jogász, pap, óvónő, és németországi önkéntes is.

Ezt követően Vass Melinda kinaesthetics tréner tartott interaktív gyakorlatokkal egybekötött előadást a diákoknak, melynek során felhívta a figyelmet a saját mozgásunkra való tudatos odafigyelésre. A mozgásunk meghatározza az anatómiánkat, az anatómiánk pedig visszahat a mozgásunkra – hangsúlyozta a tréner. A diákok saját maguk tapasztalhatták meg, milyen erőfeszítéseket kíván a testüktől egy mozdulat, ha nem megfelelő módon, vagy ha törött végtaggal  próbálják kivitelezni.

A napot Karácsony Péter tornatanár előadása zárta, aki az elsősegélynyújtás alapjaiba vezette be a diákokat. Mindannyian felelősek vagyunk embertársainkért, ezért kötelességünk felajánlani segítségünket, ha úgy látjuk, valaki nem érzi jól magát – mondta a tornatanár. Vészhelyzetben azonban elsődleges, hogy ne veszélyeztessük saját testi épségünket, illetve ne rontsuk tovább a sebesült állapotát. Amint meggyőződtünk róla, hogy valaki ténylegesen segítségre szorul, azonnal hívni kell a 112-es segélyhívószámot, és arra kell törekednünk, hogy a mentő érkezéséig életben tartsuk a sebesültet. A fiatalok nagy érdeklődéssel hallgatták a gyakorlati tudnivalókat, majd az elsősegélybabán személyesen is kipróbálhatták, hogyan kell szívmasszázst végezni. Mint kiderült, a filmekben könnyűnek tűnő mozdulatsor fokozottan igénybe veszi az elsősegélynyújtó minden erejét, és komoly állóképességet követel.

Kedden Tiniolimpián vehetnek részt a bejelentkezett iskolások, majd szerdán és pénteken a Függőségekről és KI-ÚT-akról hallhatnak előadást, mely kiscsoportos beszélgetésekkel zárul.

(Endes-Ábrahám Ibolya)