Iskola másként a Caritasszal

A Gyulafehérvári Caritas idén is változatos programmal várja a diákokat Csíkszeredában, a Szent Imre Ifjúsági Központban április 8-10. között, az Iskola másként héten.

A program célja, hogy az iskola keretén kívül játékos formában hívja fel a fiatalok figyelmét olyan fontos szociális témákra, mint a szenvedélybetegségek, a közösségépítés, önkéntesség, vagy a fogyatékkal elő emberek.

Szerdán a diákok ügyességi vetélkedő által tapasztalhatják meg, hogy milyen egy csapatként dolgozni társaikkal. A feladatok csak úgy teljesíthetők, ha a fiatalok felismerik gyengeségeiket, erősségeiket, és egymást támogatva néznek szembe a kihívásokkal.

Csütörtökön az önkéntesség kerül a középpontba. Kinek jó az önkéntes munka valójában: az önkéntesnek, vagy annak, akin segítünk? Mit jelent egyáltalán az önzetlen segítségnyújtás? Ilyen kérdésekre kaphatnak válaszokat a diákok, és hogy ez ne csak elméleti tudás legyen, rögtön ki is próbálhatják a gyakorlatban, mit és hogyan dolgozik egy önkéntes.

Pénteken az internet világában merülhetnek el a diákok. Megtudhatják, milyen veszélyeket és lehetőségeket rejt a világháló, hogyan védekezhetnek az internetes zaklatás ellen, illetve, hogy ők maguk internetfüggők-e, vagy sem.

Szintén pénteken az Iskola másként program keretén belül a Fogyatékkal élőket támogató program tart személységfejlesztő foglalkozást a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskolában. Alkalom nyílik betekintést nyerni a fogyatékkal élők életébe, megismerni új kommunikációs formákat, és felismerni azt, hogy a fogyatékkal élők másságukkal együtt nem is különböznek olyan nagymértékben tőlünk, mint ahogy azt elsőre gondoltuk volna.