Iskola másként Csíkszeredában

Az április 7. és 11. között zajló Iskola másként hete alkalmából a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai munkatársai színes programkavalkáddal várták az iskolásokat a Petőfi utcai Caritas központban.

Hétfőn először Élőkönyvtáron vehettek részt a diákok, ahol különböző szakmákba nyerhettek betekintést. Az olvasható könyvek között volt fogorvos, vállalkozó, sportoló, színművész, pszichológus, jogász, pap, óvónő, és németországi önkéntes is. Az olvasók nyíltan kérdezhettek a könyvektől, és sok esetben nemcsak a szakmai oldal érdekelte őket, hanem az is, mivel töltik szabadidejüket, vagy éppen melyik a kedvenc szórakozóhelyük.

Ezt követően Vass Melinda kinaesthetics tréner tartott interaktív gyakorlatokkal egybekötött előadást a diákoknak, melynek során felhívta a figyelmet a saját mozgásunkra való tudatos odafigyelésre. A mozgásunk meghatározza az anatómiánkat, az anatómiánk pedig visszahat a mozgásunkra – hangsúlyozta a tréner. A diákok saját maguk tapasztalhatták meg, milyen erőfeszítéseket kíván a testüktől egy mozdulat, ha nem megfelelő módon, vagy ha törött végtaggal  próbálják kivitelezni.

A napot Karácsony Péter tornatanár előadása zárta, aki az elsősegélynyújtás alapjaiba vezette be a diákokat. Mindannyian felelősek vagyunk embertársainkért, ezért kötelességünk felajánlani segítségünket, ha úgy látjuk, valaki nem érzi jól magát – mondta a tornatanár. Vészhelyzetben azonban elsődleges, hogy ne veszélyeztessük saját testi épségünket, illetve ne rontsuk tovább a sebesült állapotát. Amint meggyőződtünk róla, hogy valaki ténylegesen segítségre szorul, azonnal hívni kell a 112-es segélyhívószámot, és arra kell törekednünk, hogy a mentő érkezéséig életben tartsuk a sebesültet. A fiatalok nagy érdeklődéssel hallgatták a gyakorlati tudnivalókat, majd az elsősegélybabán személyesen is kipróbálhatták, hogyan kell szívmasszázst végezni. Mint kiderült, a filmekben könnyűnek tűnő mozdulatsor fokozottan igénybe veszi az elsősegélynyújtó minden erejét, és komoly állóképességet követel. 

Kedden Tini olimpia volt a műsoron, melynek célja az volt, hogy a diákok jobban megismerjék egymást, barátkozzanak, kapcsolatokat építsenek a társaikkal. A csapatoknak több feladatot is teljesíteniük kellett a nap folyamán, melyeknél fontos volt az egymásra figyelés, a kommunikáció, és különböző stratégiák kitalálása. A hangsúly azon volt, hogy a csapat csak úgy érvényesülhetett jól, ha a csoport tagjai támogatták egymást. A Gyulafehérvári Caritas szellemiségének megfelelően a feladatok során mindig ki kellett nevezni egy személyt, aki fogyatékkal élőként teljesítette az adott feladatot. Voltak szimulációs szemüveggel akadályozott látássérültek, de hallássérült és mozgássérült szerepet is kaptak a diákok. Ezáltal pár percre átérezhették, milyen a világ egy sérült ember szemszögéből, és hogyan kell nekik segíteni, hogy teljesértékű csapattagok lehessek. De olyan feladat is volt, amikor mindenki kerekesszékbe kényszerült. A nap végén kiemelt díjat kapott az a csapat, melynek tagjai a legjobban figyeltek egymásra, legtöbbet segítették, biztatták egymást, de senki nem tért haza üres kézzel, hiszen minden ki jól teljesített.

Szerdán és Pénteken a függőségeké volt a főszerep. A jelenlévők előbb egy előadáson vehettek részt, melyen felmerült a cigarettázás, a drog, az internet, és a hibás önkép problematikája, majd kiscsoportos beszélgetések során alkalom nyílt az őszinte eszmecserére. Ezeken a beszélgetéseken a diákok maguk vázolták fel a függőségek változatos formáját, jellemzőit, és közösen derítették ki, melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek megvédhetik őket attól, hogy a függőségek csapdájába essenek. Szinte mindannyian kiemelték a család, az igazi barátok, az önértékelés, és a segítségkérés fontosságát. Végül minden csoport egy mozgó szoborcsoport formájában fogalmazta meg a nap általuk legfontosabbnak tartott üzenetét.

A Gyulafehérvári Caritas az előző évhez hasonlóan az iskolák saját igénye szerint állította össze a heti programját, hiszen a legfontosabb az volt, hogy a diákok olyan témákról halljanak, amelyek valóban foglalkoztatják őket. Ugyanakkor ne csak hasznosan, de jókedvűen és játékosan töltsék el az Iskola másként hetét.

A Gyulafehérvári Caritas Iskola másként hete programját a Petőfi utcai Caritas központban jelen lévő Családsegítő Szolgálat, Önkéntes program és KI-ÚT program munkatársai vállalták magukra, de a lebonyolításban részt vettek a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóban, valamint a Fogyatékkal élőket támogató szolgálatban dolgozó munkatársak is. A hét folyamán közel 4oo diák vett részt a különböző tevékenységeken. 

(Endes-Ábrahám Ibolya)