Iskolakezdésre készülve

Az augusztusi hónap utolsó hetében színes programmal vártuk az őrkői gyerekeket. Nyári iskola keretén a Gyulafehérvári Caritas Roma közösség társadalmi beilleszkedését támogató program munka társai színes programokat szerveztek a fiataloknak.

A tábornak a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központ adott otthont, ahol a hosszú vakáció után a gyerekek kreatív feladatok, fejlesztő játékok, kézműves foglakozások, beszélgetések, közös éneklések során készülhettek fel az iskolakezdésre.

A nyári iskolát szervező munkatársak két egymással párhuzamosan működő tábort hangoltak össze, délelőtt a kicsiknek, az I-IV osztályosoknak, délután pedig az V-VIII osztályosoknak szerveztek foglalkozásokat.

A délelőtti foglalkozásnak az „Egy perc és nyersz” címet adták a szervezők: a gyerekek különböző ügyességi próbákért, feladatok helyes megoldásáért és a kisebb csoportok sikeres munkájáért pontokat gyűjthettek, amiket a nyári tábor záró akkordjaként, játékokra válthatták.

A délutánokra kidolgozott programok során a résztvevők komoly, szociálisan érzékeny témákat dolgoztak fel. A munkatársak és önkéntesek rávezető játékok, filmek és beszélgetések segítségével mutatták be a sérültek és fogyatékkal élők hétköznapjait. A hét minden napja egy-egy témát járt körül: a látás-, mozgás-, és hallássérültek, állami gondozásban felnőtt gyermekek és értelmi fogyatékosok történeteire, problémáira, nehézségeire fókuszáltak.

A foglalkozásokban a szakembereink mellett, önkénteseink is aktívan részt vettek. A nyári tábor során sikerült újra élménnyé és hasznos időtöltéssé varázsolni a közös együttlétet.

(Patakfalvi Czirják Ágnes)