Ismerjük meg szülőföldünket! – ,,Az a haza, ország, ahol születtünk”

Július 11–15. között nyári tábor zajlott Etéden a Caritas nappali foglalkoztató központban.  A naponta 9–15 óra között zajló tábor fő tevékenysége a környezetünkben levő nevezetességek, értékek megismerése, történelmi emlékhelyek meglátogatása, a falu nevezetes helyeinek, személyeinek, eseményeinek, valamint, a helyi és régi mesterségeinek megismerése volt.

Hasznos volt  a tábor, mivel  több olyan témához fűződő tevékenységet is bemutattunk a gyerekek  számára, ami segítette a szülőfalu és környezetünk megismerését. A rendezvényen a településen élő 6–13 éves gyerekek vettek részt, többségben a központunkba járó hátrányos helyzetű kisdiákok, akik közül még legtöbbjük a falu határát sem hagyta el, más táborban sem vett részt, így nagy élménynek számított a közösen eltöltött hasznos idő és főleg az utolsó napi kirándulás a zeteváraljai Babusgatóba, ahol az utolsó napot töltöttük.

A gyerekek egy része kiesett vagy el sem kezdett járni az iskolai rendszerbe, a táborban szerzett élmények, a központban való tevékenységek megismerése lehetőséget adott számukra, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a tanulással, játékkal, ami reményeink szerint növeli az esélyét, hogy újra bekapcsolódjanak az iskolai oktatásba és rendszeres látogatóik legyenek a nappali foglalkoztató központnak. A táborban közel húsz gyerek vett részt, a tevékenységek során minden nap meleg ebédben részesültek.

Célunk elsősorban a tájhoz, mesterségekhez, a szülőföldhöz való kötődés kialakítása volt. Az anyanyelv ápolásának fontossága és a szülőföld szeretete volt többek között a fő motívum. Saját tapasztalatok, saját élmények megfogalmazása által dolgoztunk a tábor során, tevékenységeink az  érzékenyítésre, elfogadásra való nevelést tartották szem előtt.

A tábor programpontjai közé tartozott a faluban levő székelykapuk megkeresése, a saját házak lerajzolása, régi mesterségek megismerése és megtapasztalása, a faluban zajló néphagyományaink megismerése és ápolása. A napokat elmélettel áttekintéssel kezdtük, majd saját élmények elsajátításával, kézműves tevékenységekkel folytattuk, ezután tanulmányi sétával zártuk. Lehetőségük adódott a kézműves tevekénységekre, gyermekjátékok tanulására, több szakmába való betekintésre, a faluról készült film megtekintésére, őseink hagyatékának megismerésére.

A táborban nagyon jó volt a hangulat, a gyerekek sokat tanultak, ismereteiket kibővítve, a környezetük és a szülőföldjük iránt elköteleződve tértek haza.

Örök emlék és felejthetetlen élmény volt mindannyiunk számára, ezúton is köszönjük főtámogatóknak, a Communitas Alapítványnak, hogy hozzájárultak a tábor sikeréhez.

Szávai Piroska szociálpedagógus beszámolója  

További képekért kattints a beszomoló alatt fotógalériára.