Ismerjük meg szülőföldünket!

A Gyulafehérvári Caritas etédi nappali foglalkoztató központ nyári táborának fő tevékenysége a helyi értékek, nevezetességek, események bemutatása volt. Történelmi emlékhelyek, a kőrispataki Szalmakalap Múzeum és a Bözödi-tó meglátogatása is szerepelt a programban. A tábor, amely Ismerjük meg szülőföldünket! nevet kapta, július 12–16. között zajlott.

A táborban a nappali foglalkoztató központba járó hátrányos helyzetű gyerekek vettek részt, összesen tizenhárman. Egyik fő cél a tájhoz, a szülőföldhöz való kötődés érzelmi igényeinek kialakítása, megerősítése volt. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az átélt tapasztalatokat, élményeket, érzelmeket megfogalmazzák, leírják, lerajzolják a résztvevő gyerekek.

A napi foglalkozások elméleti tevékenységgel, tanulással kezdődtek, majd kézműveskedéssel, a falu, a környezet megismerésével folytatódtak. Felkeresték a faluban levő székely kapukat, lerajzolták a templomot, régi mesterségekkel ismerkedtek meg. Az öt nap alatt lehetőség adódott kézműves tevékenységek megismerésére, gyermekjátékok tanulására, különböző szakmákba való betekintésre.

A sok kézműves tevékenység, tanulás mellett kikapcsolódásra is szántak időt, a gyerekek kiránduláson vettek részt, ellátogattak Kőrispatakra, a Szalmakalap Múzeumba valamint a Bözödi-tóhoz. A kőrispataki kirándulás által betekintést nyertek a szalmakalap és egyéb szalmából készült használati tárgyak készítésébe.

Élményekkel, új ismeretekkel gazdagodtak, megerősödött bennük a szülőföld iránti ragaszkodás. Az etédi nyári tábor létrejöttét a  Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatta.