Ismerkedés, tapasztalatok, eredmények, kudarcok, lehetőségek cseréje Magyarországon

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Az Iránytű a munka világába nemzetközi projekt hazai vezetője és a projekt három településének (Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós) ifjúsági mentorai két napos szakmai megbeszélésen vettek részt a projekt koordinátoránál, a magyarországi Autonómia Alapítványnál.

A résztvevők első napot Budapesten töltötték, ahol kerekasztal beszélgetés keretében találkozhattak az ifjúsági mentorokkal és vezetőjükkel. A beszélgetés célja az ismerkedés, szakmai tapasztalatok, elért eredmények, kudarcok, eszmecsere, ugyanakkor további lehetőségek megfogalmazása volt. A beszélgetés érvényessége abban rejlett, hogy az eddig homályosnak tűnt dolgok letisztázódtak és sikerült a végére egy szemszöget követniük. Hasznosságát pedig abban érte el, hogy az ötleteket, melyek a munka hatékonyságát szolgálják, kibővíthették.

Hasznos volt megismerniük az ottani helyzetet, felfedezni a különbségeket és ugyanakkor az erősségeket. Lehetőségük nyílt arra, hogy részt vegyenek egy csoportos tanácsadási programon, ahol – a csoporttagokkal együtt – ők is kipróbálhattak különböző interaktív tevékenységeket.

Második nap a szakemberek Hatvan településre utaztak, ahol szintén az ottani ifjúsági mentorral találkoztak. Meglepetésükre a fiatalok egy kis előadással fogadták őket. Ezt követően, nyitott beszélgetés kapcsán, újabb információkkal bővülhetett a csapat.
Az erdélyi mentorokat Miskolcon három mentor és koordinátoruk fogadta, akik iskolalátogatást szerveztek: az iskola igazgatója bemutatta az iskola működési elvét, eszméjét, célját. Emellett egy ifjúsági csoportfoglalkozás keretében mentoraink találkozhattak az ottani mentoráltakkal és számos tevékenységben ők is részt vehettek.

Motiváló és felemelő élmény volt ottani szemszögből szemlélni a tanácsadás folyamatát, ugyanakkor csapatépítő jelleggel is bírt, mivel a mentorok ritkán találkoznak. Jó munkához jó csapat, együttműködés szükséges. Egymás erősségét megismerve, ötleteire alapozva igyekeztek a terveket kibővíteni és hatékonyságukat növelni.

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe