Ismét lesz Pető program

A magyarországi Mozgássérültek Pető András Intézete és a Gyulafehérvári Caritas 2017. július 10–28. között három hetes fejlesztő foglalkozásokat szervez Csíkszeredában.

A Pető módszer egy komplex fejlesztés, amely magába foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem fejlesztését, az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését. A Pető Intézet munkatársai szerint az „emberben rejlő csodát” és a lehetőséget keresi, és erre építi az összetett, aktív részvételt igénylő munkát. A hungarikumnak minősített módszert inkább nevelésnek, oktatásnak, a komplex ráhatás fejlesztési eszközének nevezhetnénk, amire Erdélyben is nagy szükség van.

2016-ban 26 felnőtt és 20 gyerek vett részt a három hetes fejlesztőprogramon, akikkel három szakember, konduktor foglalkozott. A résztvevőkkel személyre szabottan zajlott a munka, voltak, akik csoportos foglalkozásban részesültek, és voltak olyanok is, akikkel egyénileg foglalkoztak a konduktorok. A módszer különlegessége, hogy megismeri az egyéneket külön-külön, így a résztvevők eredményes fejlesztésben részesülnek, ami magába foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem, az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését.

Az előző évhez hasonlóan a három hetes program első napján (július 10-én) mozgásállapot-felmérő vizsgálatot szervezünk, azoknak a gyermekeknek, akiknél születés előtt, közben vagy után oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kaptak, vagy nyílt gerinccel születtek és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki náluk. Az állapotfelmérő vizsgálatra olyan felnőtteket is várunk, akiknek agyvérzés, koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk, esetleg Parkinson-kórban, vagy Szklerózis multiplexben szenvednekCélunk felmérni a jelentkezők állapotát és meghatározni, hogy a Pető módszerrel fejleszthetőek-e, szükség esetén pedig ezt a fejlesztési lehetőséget felkínálni számukra.

A mozgásállapot-felmérő vizsgálatot követően július 11-én szervezzük meg a program hivatalos megnyitóját, ahova minden, a program iránt érdeklődőt szeretettel várunk!

Érdeklődni, és a szűrésre jelentkezni hétköznapokon 8-16 óra között lehet a 0735-735.161-es telefonszámon 2017. július 6-ig. A résztvevők száma korlátozott!