Ismét sikeres Egymillió csillag

A beérkezett adatok szerint több mint 4.700 személy vett részt és eddig összesen 41.095 lejt adományoztak. Köszönjük!

Pislákoló mécsesek a csíkszeredai Szabadság téren

Csíkszeredában 483 résztvevő 4.416 lejt adományozott a rászorulók számára az idei Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akción.

Az esemény alkalmával összeállított ünnepi műsor keretében elsőként Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának képviselője köszöntötte a jelenlevőket, majd Tódor Attila segédlelkész áldásával vette kezdetét a gyűjtés. Ezt követően, az igazi ünnepi hangulat megteremtéséhez hozzájárulva, a csíkszentkirályi Vadrózsa néptánccsoport előadását, majd a Csík Klarinét Kvartett rövid koncertjét élvezhette a jelenlevő adakozó közönség. Utóbbi a Nagy István Művészeti Líceum diákjai és klarinét tanáruk előadásában volt hallható.

A továbbiakban a Caritas önkéntesének szavalata tetőzte a meghitt hangulatot, miközben egyre több mécses alkotta alakzat kezdett kirajzolódni a téren. Györfi Rita Erdős Virág a Világító testek című kötetében megjelent néhány rövidversét adta elő.

Végezetül pedig, a hagyományokhoz híven, immár harmadik éve, hogy a rendezvény végéig kitartó, vagy az akkor csatlakozó résztvevők Török Csongor tűzzsonglőr zenés-tüzes bemutatóját láthatták.  Az esemény ideje alatt Zengerling Vanessa, szintén a szervezet önkéntesének gitárjátéka volt hallható.

A Gyulafehérvári Caritas lelkes önkéntes csapata a rendezvény szervezésében és lebonyolításában nyújtott nélkülözhetetlen segítséget. Külön köszönet nemcsak nekik és a Caritas kollegáinak jár, ugyanakkor hálával tartozunk Zólya Zsoltnak és a Taverna étteremnek, hogy hozzájárultak az esemény megvalósításához.

 (Bedő Krisztina)

Gyergyószentmiklós

Az idei Egymillió csillagon Gyergyóban az időjárás nagyon borús volt és esőre állt, de végül lecsendesedett, azonban enyhén szeles maradt, így a gyertyákat ismét kihívás volt égve tartani, szerencsére mindig akadt szorgos önkéntes vagy gyerkőc, aki szívesen visszagyújtotta. A megnyitón volt egy gitáros éneklős duó, a Salamon Ernő gimnázium színjátszó Szinkron csoport tagjai, volt egy Ady Endre vers, amelyet a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum X. osztályos tanulója szavalt el. Amikorra besötétedett, idén is volt egy kis flashmob: a Fogarasy iskola diákjai egyszerre gyújtottak meg csillgaszorókat, ezzel is szimbolizálva a  sok millió csillagot. A rendezvény estére a gyerekek játszóterévé vált, míg a szülők meleg teájukat kortyolgatva beszélgethettek egymással. Nem voltak túl sokan, de meleg, családias hangulatban közel annyit sikerült gyűjteni az adományokból, mint a tavalyi évben.

(Tatár Előd)

Székelykeresztúr

2.769 lej gyűlt be, 480 gyertyát gyújtottunk meg, 250 személy adományozott. Fodor Anita köszöntötte a jelenlevőket, Kovács Péter plébános megszentelte gyertyáinkat, valamint közösen imádkoztunk.

A jó hangulatot a Berde Mózes XI.B diákjai, valamint a Lelkes Zenekar biztosították.

(Fodor Anita)

Marosszentgyörgy

A mai Szent György téren zajló Egymillió csillag esemény tette szebbé a marosszentgyörgyiek átlagosnak induló péntekét. Mostanra már hagyománnyá vált Marosszentgyörgyön az október közepén zajló szolidaritási akció, amelyhez szívesen kapcsolódtak be a helyiek. A hangulatvilágítást 230 gyertya teremtette meg, amelyet az adományozó emberek helyeztek el. Adományaik összege ebben az évben 1.614,65 RON volt. A helyszínen a Sófalvi Sándor Szabolcs polgármester örömmel szólalt meg és buzdította az egybegyűlteket, hogy Marosszentgyörgy e téren is bizonyítson. Baricz Lajos plébános és Roata Gigel lelkész is megszólította az egybegyűlteket: „legyünk egymás angyalai és a jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk”!

(Tilinger Mónika)

Petrozsény

Petrozsényben 2.603 lej gyűlt össze körülbelül 300 személy jóvoltából. A rendezvény során felszólalt Tiberiu Iacb Ridzi és Alexandru Ruști plébános, ezután az. I.D. Sîrbu színház társulata előadta a Brémai muzsikusok című színdarabot (díjmentesen Cosmin Rădescu igazgató úr jóvoltából).

Egy adományozó úgy vélte: „Nagyon son vidámságot látok idén, mind több és több gyermek van, mint előző években. Azért mondom ezt, mert minden évben eljövök, örülök, hogy sikerül közel hozni az embereket egymáshoz és a nélkülözőkhöz. Egy csodás őszi nap van ma, és a szabadtéri színházi előadás a legszebb esemény az utóbbi időből városunk életében.” (Ina B.)

(Ramona Bulzan)

Marosvásárhely

750 személy 8.115 lejt adományozott. Bár szél és esőcseppek kíséretében vette kezdetét a rendezvény, ez nem ijesztette el a jószándékú embereket, hogy megjelenjenek a Színház téren. Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás ágazatának igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket és hangsúlyozta: célunk minél több szegény sorsú embernek segíteni, hogy – ha talán csak ki időre is – elfelejtsék a mindennapi betevő megszerzésével járó gondokat.

Ezután Boros Emese, Asztalos Zsolt és Fülöp Csongor szórakoztatott bennünket, a koncert végén pedig levetítettük a legújabb Caritas kisfilmünket.

(Márton Kinga Izabella)

Székelyudvarhelyen a Dávid Ferenc téren (Bethlen negyedi parkban) már délután 5 órakor gyülekeztek a parkban időzők, és kíváncsian fürkészték, hogy mire készül a sok piros kabátos a szökőkútnál. Volt, aki már tudta, hogy 6 órakor ismét a szolidaritás lángjai gyúlnak fel, volt aki érdeklődött, a játszadozó gyerekek közül, miután megkérdezték, hogy mire készülünk, egyik kislány azt mondta: „akkor hazamegyek, elmondom a szüleimnek, hogy mi lesz, és 6 órára visszajövünk az egész családdal”. 

A harangszó után Leskó Barbara kolleganőnk nyitotta meg a rendezvényt, majd a katolikus, református és unitárius lelkipásztorok áldották meg a mécseseket. A csillag alakzat hamar kirajzolódott, és a sötétedéssel egyre meghittebb hangulatban hallgatták a jelenlévők a székelyudvarhelyi fiatal színészek zenekarának muzsikáját. Végül a szervezők egy-egy vékony gyertyát osztottak a jelenlévőknek, amiket kedves gondolatokat tartalmazó cetlivel tekertek be. Ezeket, miután egyszerre meggyújtották – így téve még emelkedettebbé a hangulatot – hazavihették emlékbe. Köszönjük mindazoknak, akik az kellemetlen időjárás ellenére is velünk voltak, 519 mécsest helyeztek el és összesen 3.888 lejt adományoztak a szegényeknek.

(Pápay Kamilla)

Parajd

 Az Áprily Lajos Általános Iskola igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, röviden összefoglalva az esemény célját. Ezután Szász Edit Ilona Caritasos alkalmazott szintén szólt az egybegyűltekhez. Kovács László református segédlelkész igét hirdetett, amelyben rámutatott, hogy egymás terhének hordozása fontos feladat. Gyerekek műsora következett: alkalomhoz illő versek, irodalmi alkotások. A felsősófalvi Nóta-Móka zenekar ifjúsági énekeket adott elő és a gyertyagyújtás alatt is alkalomhoz illő hangulatot teremtettek. Szász Tibor András imával zárja az együttlétet, illetve teázással meg kalácsevéssel zártuk a rendezvényt. A kalácsot a helyi Sándor Pékség ajánlotta fel.

A végén a kollegákkal együtt nagyon örültünk a jó hangulatú együttlétnek, ahol a gyerekek is láthatóan jól érezték magukat. Az adomány 2.381 lej 168 adományozótól. A résztvevők száma ennél több, 220-an voltak. Az adományból beszerzett csomagokat a tanulókkal közösen az adventi időszakban elvisszük a rászoruló családokhoz.

(Maksai Judit)

Szováta

Szegénység, szegények mindig vannak és lesznek közöttünk, hiszen nincs olyan népjólét-fenntartásra berendezkedett rendszer, amely egységesen, egyidőben világszinten felszámolná a köznyomort. Viszont a hatása érezhető. Miként az emberi test, mint élő rendszer, működésében összhangolt, ugyanúgy egy kissebb-nagyobb közösség, társadalom működése is egymásra épülő korrekciós, hibakiigazító folyamatokból áll. A rendszer bármilyen kis pontján felmerülő hiány, feszültség vagy akadály, kihat az egész rendszerrre. A  számtalan megoldás kereséséhez szükségszerű az az érzékenység, amely révén feltérképezhető, beazonosítható az akadály.

Szováta közössége mindig is érzékenyen, nyitott szívvel és fenntartás nélküli segítő szándékkal állt a szervezetünk által számon tartott, szegénységet szenvedők megtámogatására. Így a tavaly 5501 lej gyűlt össze, amelyből 70 családnak jutott kalács, szalámi, sajt és egyéb élelmiszer a karácsonyi asztalra. Idén 3007 lejből fogunk gazdálkodni.

Döbbenetes mindig újra megtapasztalni, hogy egy zacskónyi törődés évekig él a megsegítettek emlékezetében. Köszönjük a szervezetünknek szentelt bizalmat és az adományaikat.

(Samu Etel Imola)

Sepsiszentgyörgyön az adománygyűjtés vasárnap eset ért véget.

Pénteki program: Hubbes Kinga köszöntötte az egybegyűlteket, Szabó Lajos kanonok megáldotta a gyertyákat. Zenével kísérte a rendezvényt Kerezsi Csanád és Hubbes Péter.

Az adománygyűjtés szombat-vasárnap is folytatódott az Őszi Vásár keretében. A kihelyezett perselyekben 1655 lej mellett még 111 lej és 44 garas gyűlt össze, de ennél sokkal fontosabb volt számunkra a gyerekek, szülők érzékenyítése, a szolidaritásra nevelés. A vásári programon részt vevő gyerekek a játékok során megszerzett “garasaikból” adományozhattak a rászorulóknak. Ezeket a kis garasokat beváltjuk és kiegészítjük az élelmiszercsomagokat. A Méhész Egyesület is társult a szolidaritási akciónkhoz, és felajánlotta, hogy minden általunk összeállított élelmiszercsomagot egy-egy üveg mézzel egészít ki, így téve még gazdagabbá a karácsonyi csomagot.

(Hubbes Kinga)

A hűvös, őszi idő nem tartotta vissza az adakozókat, hogy együttérzésüket fejezzék ki a hátrányos helyzetben élő embertársaik iránt, így egy-egy gyertya meggyújtásával, valamint pénzbeli adományukkal hozzájáruljanak az idei szolidaritási akció sikerességéhez. Habár a szél gyakran kifújta a mécseseket, úgy az önkéntesek, mint a résztvevő emberek igyekeztek életben tartani a lángokat. A jelenlevők mosolyokkal, tapssal, kedves szavakkal illették az akciót és a produkciókat, sokan készítettek fényképet a pislákoló mécsesekről, a fokozatosan bővülő alakzatról. Ahogy minden évben, idén is sikerült megmutatni, hogy nem hiábavaló az esemény megszervezése.
Köszönjük szépen, a Jóisten áldja meg Önöket!