Ismétlés a tudás anyja – időskorban is

Kivel találkoztak a csoportba jövet? mit ettek ma reggelire? ki volt a padtársuk annak idején? milyen színű volt a legjobb pajtásuk haja? – tette fel a témaindító kérdéseket a Szovátai Szépkorúak Szeretet-csoportjának legutóbbi alkalmán a meghívottunk.

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának szovátai idős-csoportjában Birta Szidónia pszichológus kitért a memóriazavarok tüneteire, az intő jelekre, amikre feltétlenül oda kell figyelni, de teret szentelt az emlékezet fejlesztési lehetőségeinek összegzésére is.

Természetes folyamat, hogy az idegsejtek egy része időskorra elpusztul, de mégsem alakul ki automatikusan memóriazavar. Gyerekkorban és fiatalkorban valóban gyorsabb és eredményesebb az ismeretanyag elsajátítása, viszont a memória minden korban fejleszthető. Erre különösen akkor van szükség meghívottunk szerint, ha a következő tünetek többsége azonosítható:

–          sokszor kihagy a memória
–          szótalálási nehézségek lépnek fel
–          nem ismerünk fel velünk szoros kapcsolatban levő embereket
–          alapvető információk (név, lakcím, családtagok neve) elfelejtése esetén.

Ilyen intő jelek fellépése esetén kifejezetten javasolt az aktív szociális élet fenntartása, az értelmi képességek edzése (új dolgok tanulása, keresztrejtvény, logikai feladatok, sakk), a tévézés mértékének csökkentése, a szabadtéri mozgás fokozása. Tökéletesíthetik az emlékező képességet a különböző kézimunkás – barkácsolós elfoglaltságok is, ezek szintén stimulálják az agyat – ahogy az egyik csoporttag fogalmazott: tehát az is jó, ha zoknit, az is jó, ha barátságokat kötünk… Memóriafejlesztő hatása lehet továbbá annak is, ha naponta a „rosszabbik” kezünket használjuk valamilyen egyszerű, könnyű és veszélytelen tevékenység elvégzésére ( pl. fogat mosni bal kézzel).

Az eseményt jókedvű játékkal zártuk.

(Szabó Attila)