Isten éltesse Vilma néni, százegyedszer is!

Állatbarát, kedves, jó kedélyű, hatalmas akaraterővel rendelkezik, erélyes, melegszívű és roppant dolgos – így lehetne néhány szóval jellemezni Páll Veronikát, aki hétfőn, szeptember 25-én töltötte be százegyedik életévét. E különleges nap alkalmából a Gyulafehérvári Caritas háromszéki szervezetének otthoni beteggondozói énekkel, tortával és virággal lepték meg a bélafalvi nénit, s közösen kívántak neki boldog születésnapot.

Vilma néni, ahogy az ismerősei és barátai szólítják 1922. szeptember 25-én született a felső-háromszéki Kézdiszárazpatakon és 25 esztendősön ment férjhez a bélafalvi Páll Ferenchez. Házasságukból egy lányuk született, a most 73 éves Éltes Zsuzsanna, emellett van két unokája – egyiket ő maga nevelte fel – és egy dédunokája. Rengeteg történetből, boldog és kellemes, olykor szomorú és bánatos pillanatból tevődik össze ez a 101 esztendő, mérföldkőként pedig ott van a második világháború, a ’89-es rendszerváltás, a tavalyi születésnapja és sok olyan megszámlálhatatlan momentum, amelyek azzá a magabiztos nővé faragták Páll Veronikát, aki most is tudott örvendeni az élet apró örömeinek.

Ez nem volt másképp hétfőn sem, amikor a Caritas háromszéki szervezetének otthoni beteggondozói programjának tizennégy munkatársa köszöntötte fel, s énekkel, tortával és virággal lepték az idős hölgyet. A családias hangulatú ünnepség alatt Vilma néni elmondta, hogy szerinte a hosszú élet titka a munka, úgy gondolja, hogy sohasem szabad lustálkodni és minden mellé házikenyeret kell enni. Bevallása szerint minden hétfőn kézzel mos, tavasszal az udvarán található kis veteményest, virágos kertet jómaga készítette elő és kapálgatta, s nem is olyan régiben szerdánkét még laskát készített, ez utóbbi tevékenysége azonban idéntől már kimaradt. Páll Veronika 2016 óta a katolikus segélyszervezet ellátottja és lánya mellett hétfőtől péntekig minden nap felkeresi egy kolléganőnk.

Végszóként Isten áldja és őrizze meg még nagyon sokáig Vilma nénit, s százegyedszer is nagyon boldog születésnapot!

Tibodi Ferenc