Isten éltessen, Őrangyal-program!

December 7-én 11 óra közeledtével kis és nagybuszokkal, személygépkocsikkal, no meg zsongással telt meg a gyergyószárhegyi sportcsarnok parkolója. Egymást segítő kezek, kerekesszék-gördülések, ölelő karok, szívből jövő baráti üdvözlések: félezer gyerek, fiatal, idős ünnepre, ünneplésre hangolódott megérkezése volt ez. Igen, találkozni, ünnepelni jöttek az idén hatodik születésnapját ünneplő Őrangyal-program résztvevői.

Az Őrangyal program a Gyulafehérvári Caritas Szociális és Tanácsadó Szolgálata Fogyatékkal Élőknek, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság és a Szent Gellért Alapítvány közös alapítású és szervezésű programjaként immár hatodik éve nyújt alternatív kikapcsolódási, rekreációs foglakozásokat elsősorban fogyatékkal élő személyeknek Hargita és Kovászna megye tíz településén. A program sajátossága, hogy mindezt nem zárt körben kívánja nyújtani, hanem bármilyen korosztályra való tekintet nélkül minden érdeklődő felé való nyitottsággal is. Az évek során kiderült e kezdeményezés jótékony hatása, ugyanis az Őrangyal-program nemcsak a speciális igényű gyerekeknek, fiataloknak és az idősebb korosztálynak jelent megtartó közösséget a sorstársak társaságában, hanem a kortársak, az önkéntes segítők számára is önismeret, szociális érzékenység és kompetencia terén is látható fejlődési lehetőség.

Az idei rendezvény házigazdái a gyergyószentmiklósi Napsugár az esőben Alapítvány munkatársai és önkéntesei voltak, akik szívvel-lélekkel gondoskodtak arról, hogy valóban vendégként, születésnapi meghívottként érezzük magunkat. Szeretetteljes fogadtatásban részesítette Csata Kinga, az alapítvány vezetője, illetve Gábor László, Gyergyószárhegy polgármestere a különböző településekről érkezett csoportokat: Csíkszeredából a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központot, a Manó Tanodát, a Szent Anna Elhelyező Központot, a Mozgássérültek Egyesületét, a Hit és Fény Közösséget; Gyergyószentmiklósról az Esély Programot, Gyergyóremetéről az Együtt a jövőért Egyesületet, Székelykeresztúrról a Gondviselés Segélyszervezetet és az Elhelyező Központot Súlyosan Fogyatékos Személyeknek, Bikafalváról a Lia-Wolter Alapítványt, Szentegyházáról a Szent Gellért Alapítványt, az oklándi és a felsőboldogfalvi elhelyező központokat, illetve a gyimesfelsőloki, a kászonaltízi, a csíkszentsimoni és a csíkszentdomokosi Őrangyal-csoportokat. Számos fellépő tette széppé és színessé az ünnepi hangulatot, volt fociprodukció, néptánc, ének-, gitár- és furulyaszó, még mazsorett koreográfia is.

Enni-innivalóval is bőségesen elláttak, az ünnephez híven pedig elmaradhatatlan volt a születésnapi torta. Egymás kezét megfogva csengett fel a „Boldog szülinapot, Őrangyal-program!” jókívánsága, majd a Mennyből az angyal eléneklésével hangoltuk lelkünket a közelgő újabb születésnapra. Üres kézzel, szívvel senki sem tért haza. A gyerekek és fiatalok németországi gyerekek által készített csomagokat kaptak ajándékba. Végül elénekeltük az Őrangyal-program himnuszát, újra átérezve „egymásért vagyunk” sorának igazát.

Szívből köszönjük minden szervező és támogató anyagi és emberi ráfordítását, amely ünneplésünket teljesebbé tette!
A program fennállásának évfordulóin több mint ötszáz ember találkozása láttán az összetartozás érzése keríti hatalmába az embert. Látva az egymást kereső, egymás iránt érdeklődő embereket, a sok ismerősre való rácsodálkozás örömét, egy nagy családhoz való tartozás érzése tölt el, és a csodálaté, hogy egy kicsiny kezdeményezés szikrája ekkora tüzet lobbantott! Elmondhatjuk, hogy valóban egy hálót sikerült fonnunk Hargita és Kovászna megye fogyatékkal élőit támogató számos szervezete között, a fogyatékkal élők és mindannyiunk örömére és épülésére.

Isten éltessen még sokáig, Őrangyal-program! (Székely Vakon Katalin)