„Isten rendelt mellém jó embereket, akik szerettek és támogattak”

„Az évek múlása nem azt jelenti, hogy öregszel, csupán azt, hogy egyre több tapasztalatod van, amire büszke lehetsz” – köszöntötte a csíksomlyói Védett lakóotthon munkaközösség nevében Miklós Magdolna a 100. születésnapját ünneplő Vilma nénit. Az otthon történetében ez az első ilyen alkalom.

2022 április 6-án érkezett az otthonba az aranyos, kedves arcú Vilma néni. Gondosan összecsomagolt régi bőröndök, terítők, fonalak és horgolótű, ami nagyon fontos, hogy mai napig tudjon horgolni.

Vilma néni 1924 március 22-én született Madéfalván, egy hatgyermekes család harmadik gyermekeként, akik közül hárman ma is élnek. Vilma néni szeretettel beszél szülőfalujáról, mindig felcsillan a szeme valahányszor annak nevét hallja. Nap mint nap elmondja: Istenem, Istenem, miért nem adál szárnyat, hogy utol érhetném az anyai vágyat?

Az elemei iskolát szülőfalujában végezte, majd Csíkszeredában folytatta tanulmányait. Az iskola befejezése után Csíkszeredában dolgozott, egészen addig, amíg 1944-ben el kellett menekülniük a háború miatt Magyarországra. „Nehéz idők voltak, de túléltük, mert bíztunk Istenbe s egymásba” – mondja Vilma néni. Hazatérésük után visszaállt a régi munkahelyére, és ott megismerkedett férjével, Brassóba költöztek. Harminc évet éltek boldog házasságban, nem született gyermekük. „Nagyon szépen éltünk, boldogok voltunk, mindenünk megvolt, de 1982-ben egyedül maradtam, meghalt a férjem. Isten rendelt mellém jó embereket, akik szerettek és támogattak” – mondja Vilma néni kissé elérzékenyülve.

Életünkben minden okkal történik, az is, hogy ma itt lehetünk és együtt ünnepelhetünk. Vilma néni lelke mélyén mindig hazavágyott a Csíki medencébe, oda, ahol született. Hazajött, itthon van a Szűzanya közelében. Drága Vilma néni! Szeretjük, és azt kívánjuk, hogy maradjon még köztünk jó egészségben!

A Védett lakóotthon munkaközössége