Itt a farsang, áll a bál… avagy farsangi hét Marosszentgyörgyön és Csejden

Marosszentgyörgy

A farsangi időszak szebbé tette a marosszentgyörgyi Hand in hand Nappali foglalkoztatóközpontban az elmúlt hetek és napok egyhangúságát, persze nem úgy, mint azelőtt. Az iskolai interszemesztriális vakációs hét izgalmasabbnál izgalmasabb programokat kínált a gyerekeink számára. Mindenki kreativitására szükség volt, hogy a tavalyi évet felülmúljuk, mind jelmezek, mint foglalkozások terén.

Foglalkozásainkban a csináld magad elvet követtük, az újrahasznosítás jegyében papírból készítettük el jelmezeinket, amiből megszületett a világ legszebb katicabogara, királynői, egyszarvúja és a zöld emberei.
A farsangi mulatozást pótolta a kecsegtető remény, hogy az iskola újra nyitott kapukkal várja a kisdiákokat. Kellőképpen hangosan elbúcsúztattuk a telet, várjuk a tavasz jöttét és az iskolában a társakkal a valós talkozásokat.

Tilinger Mónika

Csejd

Február első hetén, a farsangi hagyományoknak megfelelően, ugyan maszkosan, de idén is megrendezésre került a farsangi hét Csejden. A csejdi kultúrotthont hétfőtől csütörtökig minden nap ellepték a mókás, vidám gyerekek, ahol tematikus foglalkozásokban vehettek részt.

Hétfőn krepp papírból kézműveskedhettek a gyerekek, különbnél különb, színes dekorációk készültek a nap végére. Kedden gyöngyözés volt. Minden gyerek a saját elképzelése, kreativitása szerint fűzhetett gyöngyöt. Csodálatos alkotásoknak lehettünk szemtanúi. Szerda: drámajátékok. Kreativitást, önkifejezést, együttműködést fejlesztő játékokat játszottunk, természetesen ügyelve a higiéniai és távolságtartási szabályokra. Csütörtökön farsangi mulatozással, maskarák bemutatásával, kisfilm vetítésével zárult a mókahét. A gyerekek egy része jelmezbe öltözve érkezett a záró ünnepségre, akinek pedig nem volt jelmeze, Erzsébet, Zsuzsi és Hanna tanci közreműködésével varázsolódott bohóccá, királylánnyá, festőművésszé és egyéb mesehőssé.

A hagyományokhoz híven elmaradhatatlan volt a farsangi fánk-kóstolás is, amelyre a filmvetítés közben került sor.
Sok vidám élménnyel gazdagodva, dalolva, kacagva, a csejdi gyerekek apraja-nagyja sikeresen elűzte a telet.

A jelmezbálban az a legjobb, hogy az ember kibújhatik a saját bőréből, hogy más lehet, tökéletesen más, mint aki a valóságban.(…) Hogy az ember néhány óráig azt játszhatja, hogy megváltozott, elvarázsolták, idegen és ismeretlen lett hirtelen. (Szabó Magda)

Dósa Hanna

Megvalósult a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Köszönjük!