Izzó szívvel és elbűvölő vidámsággal már húsz éve

Az irgalmasság szentévében ünnepeljük a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon 20. születésnapját. Románia első egyházi idősotthonának alapkövét 1991. október 5-én helyezték el, átadására öt év építkezés után 1996. szeptember 18-án került sor.

A jubileumi évfordulónak megünneplésére 2016. november 11-én került sor az azóta már több mint 1000 idősnek helyet nyújtó öregotthonban, melyet Tövissi Zsolt építész tervezett. Az esemény szentmisével kezdődött, melyen Prof. Dr. Vencser László, a Gyulafehérvári Caritas első igazgatója, a szentmise főcelebránsa a 25 évvel ezelőtti kezdetekről beszélt, amikor az országos változások után felismerték: az egyházmegyének szüksége van a gyermekotthonok mellett egy idősotthonra is. Gyergyószentmiklóson akkor egy felújítandó épületet lehetett volna átvenni, de osztrák barátaik tanácsára egy teljesen új épület felépítésébe fogtak.

Szász János, a Gyulafehérvári Caritas második igazgatója elmesélte, hogy amikor elképzelték az otthont, rögtön nevet is adtak neki: Szent Erzsébet. Hogy miért választották éppen Szent Erzsébetet az otthon védőszentjének? Szent Erzsébet „izzó szívvel volt embertársai iránt és elbűvölő vidámsággal volt Isten iránt […] Ő tudta, hogy a vidámság milyen sokat jelent a szenvedőknek és a rászorulóknak” – ezen tulajdonságai inspirálták az otthon megálmodóit a névválasztás során.

A Szent Erzsébet Idősek Otthonának vezetője, Magyari Vencel elmondta, az otthon nem csupán egy intézmény számukra, és köszönetet mondott mindazoknak, akik megálmodták, létrehozták és bármilyen módon segítették az otthont az elmúlt húsz év során. Külön köszönettel méltatta Vencser László és Szász János, egykori igazgatók munkáját, a linzi Caritas támogatását, ahonnan jelen voltak: Gerhard Reischl, Friedrich Mayrhofer (egykori gazdasági igazgató) és Siegrid Spindlbeck, és dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas jelenlegi igazgatójának támogatását. Megköszönte Lukács Erzsébet, a Hargita Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség főigazgató és Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezérigazgató együttműködését, valamint a munkatársak a kitartó és áldásos munkáját.

A jelenlévők betekintést nyerhettek az otthon életének egy napjába egy kisfilm révén, amelyet Berszán-Árus György és munkatársai forgattak az otthonban.

Gerhard Reischl, a linzi Caritas képviselője visszaemlékezett az otthon megalapítására, elmondta, fontos volt nekik, hogy ne csupán egy fűtött szobát kapjanak a bentlakók, hanem modern ápolást is tudjanak nyújtani, ebben ők képzésekkel próbáltak segíteni az elmúlt években. „Manapság már nem divat otthonba költözni, a filmben is láthattuk, hogy ez a ház otthonos, és az ellátás, ápolás területén is magas színvonalú szolgáltatást tud nyújtani.”

Lukács Erzsébet, a Hargita Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség főigazgatója elmondta, legtöbb esetben a gondozó és gondozott között szoros, sokszor baráti kapcsolat alakul ki, ami az időseknek reményt, és családias körülményeket nyújt.

„A legszebb hivatás, hogy mások számára ünnepet teremtsünk. Magyari Vencel és az ő élete az, ami beépült az otthon falai közé, ezért köszönet neki.” – mondta dr. Márton András.

Az ünnepség végeztével az otthon barátai apró meglepetéseket nyújtottak át: az Őszi Rózsa idősek klubja egy életfával kihímezett zászlót adott át Kiss Gabriellának, McAlister Magdolna, a búzásbesenyői Gondviselés Háza Idősek Otthona vezetője egyik bentlakójuk, Izsák Veronka néni köszöntőjét tolmácsolta, végül egyik önkéntes kedves szavaival zárult a sor.

A Szent Erzsébet Öregotthon kápolnájából az ebédlőben folytatódott az ünnepség ezúttal kötetlen beszélgetésekkel és egy kis agapéval.

Köszönettel fordulunk mindenkéhez, aki tudásával, áldozatos munkájával, vagy bármely más módon hozzátett az otthon felépüléséhez és fennállásához. Köszönjük!

(Pápay Kamilla)