Játszottunk is, alkottunk is a picik is, a nagyok is

A nyár elején a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont, valamint a Szent Erzsébet Öregotthon munkatársainak az az ötlete támadt, hogy összehozzák a piciket és az időseket egy közös játék, kézműves foglalkozás erejéig.

A gondolat, hogy szükség lenne egy közös rendezvényre mindkét korosztállyal foglalkozó munkatársainkban felmerült, hiszen manapság a kisgyermekes családok és az idős generáció nagyon elszakadnak egymástól, az öregotthon legtöbb lakójának családja messze van, ezáltal az unokák is. A rendezvény célja az volt, hogy az otthon lakói a koruknak megfelelően nagyszülőknek érezhessék magukat, a picik pedig megértség, hogy mit jelent az idős kor.

A jelenlévő gyerekek és anyukák egyike elmesélte, hogy a másfél éves kisfia, miután lejárt a játék, egy idős bácsi után szaladt, majd megsimogatta és kezet fogott vele. Megkérdeztem, hogy miért, amire azt felelte az anyuka, hogy a kislegénynek már nincs nagytatája, nem is ismerte, ezért neki újdonság volt az idős bácsival játszani.

2016. szeptember 13-án 11 óra elteltével kezdett megtelni az otthon udvara az idősekkel, picikkel, anyukákkal és természetesen gyerekzsivajjal. Délben már mondókáktól, gyerekdaloktól volt hangos a környék, ami után játszottak is, alkottak is a kicsik is és a nagyok is. Végül egy-egy saját készítésű papírsárkánnyal ajándékozták meg egymást.