Jelentős eredmények a három hetes Pető fejlesztés alatt

A Gyulafehérvári Caritas és a nemzetközi hírnévnek örvendő, magyarországi Pető András Főiskola, közismert nevén Pető Intézet második alkalommal szervezett fejlesztő foglalkozásokat Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában mozgásukban korlátozott gyermekeknek és felnőtteknek a konduktív pedagógia módszerével. A Pető módszer a Pető Intézet munkatársai szerint az „emberben rejlő csodát” és lehetőséget keresi és erre építi az öszettett, aktív részvételt igénylő munkát. A hungarikumnak minősített Pető módszer, mivel nem passzívan ható gyógyító kezelés, több, mint terápia. A módszert inkább nevelésnek, oktatásnak, a komplex ráhatás fejlesztési eszközének nevezhetnénk, amire Erdélyben is nagy szükség van. A komplex fejlesztés magában foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem fejlesztését, az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését.

Az intenzív, 3 hetes fejlesztési időszak Gyergyószentmiklóson június 22. és július 10. között zajlott, 9 gyermek és 13 felnőtt részesedett a fejlesztésben. Csíkszeredában július 13-31. között, 24 gyermekkel és 20 felnőttel dolgozott a három szakember,  egyéni és csoportos formában, a Szent Imre Ifjúsági Központban. A program résztvevői nagyrészt Csíkszeredából és a közeli településekről érkeztek, de érkezett résztvevő Barótról, Sepsiszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről, Váradról és Érsemjénről is. A résztvevők életkora a 3,5 évestől a 78 éves korig terjedt. Az idegrendszeri sérülés következtében kialakult mozgássérüléssel élő gyerekekkel minden nap foglalkoztak a konduktorok. Életkoruk és mozgásállapotuk szerint 3 csoportba osztották be őket, 3 gyerekkel pedig egyéni program szerint dolgoztak a három hét alatt. A mindennapos munka nagy kitartást igényelt mindenki részéről, de mindezt segítette a folyamatosan jelenlévő játékos hangulat, a sok ének és mondóka a babáknál és a kisiskolásoknál, a sok tréfálkozás, valamint a sok kihívással teli érdekes feladat a nagyobbaknál.

A visszajelző lapok szerint az anyukák kiemelik az egyéni odafigyelést, a sok hasznos tanácsot, az otthon is végezhető feladatokat, a nagyobb gyerekek pedig a tréfás hangulatot, és úgy érzik, barátokra tettek szert a három hét alatt. A felnőttekkel egyéni beosztás szerint zajlott a munka, volt, akivel csoportos, volt, akivel egyéni formában. A programban Szklerózis multiplexel, Parkinson-kórral, agyvérzés utánni állapottal együtt élők, valamint cerebrális parézissel, közismert nevén Little-kórral született felnőttek vettek részt. A résztvevő felnőttek visszajelzései alapján a program során javult a mozgásállapotuk, hasznos, a mindennapokban is alkalmazható gyakorlatokat tanultak, ugyanakkor a lelkiekben is feltöltődtek, erőt és bíztatást kaptak a szívvel-lélekkel dolgozó konduktortól. A Pető Intézet és Főiskola konduktor szakembereit Európában és világszerte ismerik és elismerik. Dr. Schaffhauser Franz rektor kezdeményezésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, a  ProEducatione egyesület, valamint  a Gyulafehérvári Caritas támogatásával most Erdélyben is lehetőség nyílt arra, hogy a központi-idegrendszeri mozgássérültek részesülhessenek ebben a hungarikumnak számító fejlesztési módszerben. A Csíki Hírlap és a Hargita Népe is írt a fejlesztésről.

(Szász Emese)