Jöhetünk holnap is?

Családok adventi találkozása Szovátán és térségében

2009 decemberének első két hetében 230 személy (141 óvodás vagy kisiskolás és 89 szülő vagy nagyszülő, esetenként nagyobb testvér) vett részt ünnepváró rendezvényeinken Nyárádköszvényesen, Vármezőben és Szovátán. Ezúttal nemcsak kislányok és kisfiúk, hanem felnőttek is, sőt néhány apuka is az asztalocskák fölé hajolt a Családok adventi találkozása nevű program különböző helyszínein, óvodákban, általános iskolákban, művelődési otthonokban.
A résztvevők köszöntése és a program céljainak ismertetése (az adventre való ráhangolódás elősegítése, a tartalmas családi együttlét szépségének a megtapasztaltatása) mellett a rendezvényeken röviden szó esett a családsegítő szolgálat tevékenységéről is. A tematikus napjaink kategóriájába sorolható kezdeményezés megszervezésében és kivitelezésében minden alkalommal nagy segítségre voltak a helyi közösségek.
A hagyományos évzáró karácsonyi ünnepségeket megelőzően vagy azokhoz kapcsolódóan több tucatnyi család készülhetett közösen a közelgő téli ünnepekre a megszokottól eltérő formában. A családtagok és a családok adventi találkozása során közös kézműveskedésre adódott lehetőség. A közös rajzolás, részben előre kivágott elemek kifestése vagy összeragasztása, hajtogatása, szebbnél szebb, a téli ünnepekhez kapcsolódó motívumot eredményezett. Így a csöppségek boldogan újságolhatták egy-egy elkészített alkotás után: „Ezt én csináltam…”
A karácsonyi dallamokkal keveredő vidám gyerekzsivajjal jellemezhető hangulatú találkozások után sok ötletes dísz, karácsonyfaékek, mécsestartók, különböző alapanyagú angyalkák, színes karton-csillagocskák, kis fenyők, karácsonyi kopogtatók, hóemberek, csengők, adventi koszorúk és több mosoly költözött a nyárádköszvényesi, vármezei és szovátai otthonokba.
A közös kézműves foglalkozásokra épülő alkalmak létrejöttéhez és sikeréhez nagymértékben hozzájárultak támogatásukkal az illetékes önkormányzatok, odaadásukkal és kreativitásukkal a helyi pedagógusok. Köszönettel tartozunk a partnerségért Incze Magdolnának, a nyárádremetei Dr. Nyulas Ferencz Általános Iskola aligazgatónőjének, a nyárádköszvényesi tanítónőknek és óvónőknek (Moga Anna, Bakó Piroska, Szakács Gyöngyvér és Szakács Tímea). Vármezőben Lokodi Erzsébet óvónő, illetve Lokodi Melinda és Báthori Erzsébet tanítónők járultak hozzá a meghitt hangulathoz. Felső-Szakadátban Gyepesi Katalin óvónő és Dán Éva tanítónő, Alsó-Szakadátban pedig Angi Noémi, Szitás Lukács Izabella és Galambfalvi Orsolya utasításait követtük nagy érdeklődéssel a szülők-gyerekek közös kézműveskedése érdekében. A szovátai Templom utcai 1-es számú Óvodával (a Bagolyvár Ovi) közösen szervezett rendezvény Fülöp Judit igazgatónő és László Judit óvónő együttműködési hajlandóságát dicséri. Külön köszönet illeti még fáradozásaikért a szülőket is, elsősorban László Magdolnát, Lakatos Kingát és Antal Annát a szervezésben nyújtott önzetlen segítségükért.
A visszajelzések szerint („együtt voltam a gyerekemmel kellemes környezetben”, „a közös munka és a szép karácsonyi dallamok nagyon jó érzéssel töltöttek el mindnyájunkat”, „együtt készülhettünk a Karácsonyra”, „a teljes családdal együtt készíthettünk karácsonyi díszeket”) a közösen eltöltött órák sokáig emlékezetesek maradnak. A következtetés Tolna Éva Ünnep című költeményéből adódik, amellyel Lokodi Erzsébet vármezei óvónő zárta az ottani rendezvényt: „Ahol sokan vannak,/ vidámabb az ünnep, / örömük gazdagabb, / ha együtt örülnek.”

Ezt a gondolatot szem előtt tartva, a szülők-gyerekek igényeinek megfelelően a családsegítő szolgálat igyekszik további hasonló alkalmakat felkínálni a családoknak a közeljövőben, az oktatási intézményekkel való kapcsolatnak köszönhetően. (Szabó Attila)