Jöttünk, láttunk, filmeztünk és visszamennénk!

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Az Iránytű a munka világába projekt keretében Részvételi filmezésre hívtuk azokat a fiatalokat, akikkel rendszeres önismereti és pályaválasztási tevékenységeket folytatunk a Caritasnál. Tizenkét résztvevő érkezett a marosszéki, gyergyószéki és udvarhelyszéki régiók különböző iskoláiból a hat napon át tartó táborunkba. A tábor szakmai vezetését Haragonics Sári és csapata vállalta, a szervezési feladatokat pedig a Gyulafehérvári Caritas munkatársai és önkéntesei látták el, akik személyes jelenlétükkel aktívan hozzájárultak az esemény sikeréhez.

Varságra érkeztünk, festői környezetbe, Sáriék már ott vártak bennünket. Elfoglaltuk szállásainkat, és el is kezdtük megismerni azt, amiről addig csak annyit tudtunk, hogy „részvételi filmezés”. Ismeretlen arcok néztek egymással szembe, amihez még hozzáadódtak a regionális különbségek is, így igen színes társaság gyűlt össze. Volt, aki hangos volt, de akadt vicces, kedves, hallgatag, bátor, félénk, aktív, passzív ember is, és folytathatnám a felsorolást. Az a nagy feladat állt előttünk, hogy a társaságból csapatot kovácsoljunk.

Amikor első alkalommal ültünk körbe, mély volt a csend, mindenki figyelt. Aztán amikor az ismerkedést elősegítő játékokat követően megfogalmaztuk a táborral kapcsolatos elvárásainkat, félelmeinket, és rögzítettük a szabályokat, máris elkészült az első kézzelfogható közös alkotásunk. Kiscsapatokba rendeződtünk, így talált ránk az első filmes feladat, majd a második, aztán szépen sorban a többi. Ötletelni és fogalmazni kellett, rövid videó készült, és egymást mutattuk be. Az alkotások a jelenünkről és jövőbeli terveinkről szóltak. Rövid kisfilmet, videóklipet, interjút, reklámfilmet is forgattunk. Az alkotás, rendezés, ötletelés mellett technikai ismeretekre is szert tehettek a fiatalok.

Felemelő volt látni az utat, amit a résztvevők bejártak, miközben feladataikat teljesítették. Látványos volt a fejlődés, elsősorban a csapatmunka terén: délben ismerkedtek, estére már csapatként dolgoztak. Bevonódásra, véleménynyilvánításra késztető hatása is volt minden feladatnak. Eleinte akadt, aki nem fejezett ki véleményt, minden megfelelő volt, amit a csapat többi tagja kitalált, vagy meg szeretett volna alkotni, de a hét közepére már oroszlánrészt vállalt a feladatokból. Rengeteg kreatív ötlet bújt elő minden csapatból, nagyon sokat egyeztettünk, ötleteltünk, vitatkoztunk, kommunikáltunk. Jobban megismerhettük egymás rejtett képességeit, tehetségeit is. Megtapasztaltuk, hogy milyen közösségben érvényesíteni a saját elképzelésünket, ugyanakkor elfogadni a másokét. Ha a táborban tapasztaltakat egyetlen mondatban kellene összefoglalnom, így hangzana: tanultuk az életet, és le is filmeztük.

Hétvégére egy összeszokott, egymásra hangolódott igazi csapat jött létre. Boldogan vártuk a péntek délutáni premiert, amikor megmutathattuk mindazt, amiért egy hétig dolgoztunk. Volt közönségünk, jöttek barátok, kollégák, kíváncsiskodók, és nagy volt az örömünk! Természetesen tábortűzzel zártuk az eseményt, még lehetett fotózni, jól érezni magunkat, és beszélgetni, ápolni új kapcsolatainkat.

Köszönöm a szakmai vezetők munkáját: Haragonics Sári, Halász László, Szabó Sipos Tamás, Peszleg Barnabás.
Külön köszönet illeti önkénteseinket: Kerezsi Csanád- Róbert, Vajna János.
Köszönöm minden kollégám segítségét: Füzi Imola, Szabó Zsuzsa, Székely Áron.

Tókos Norbert

Ízelítő a fiatalok által készített kisfilmekből >>> ITT

Kapcsolódó írások:
El ne engedd a kötelet >>> BŐVEBBEN
Önmaguk felé osontak >>> BŐVEBBEN
Leendő főnökökkel találkoztak pályaválasztás előtt álló fiatalok Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN
Kávét sok habbal és mentorral! >>> BŐVEBBEN
Mit tegyünk, hogy el ne hagyják az iskolát? >>>BŐVEBBEN
Pályaválasztás (!) >>> BŐVEBBEN
Életízesítők >>> BŐVEBBEN

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.