Heti útravaló – évközi 25. hét

Mt 20, 1-16a

Első gondolat: Isten kimegy ma is a terekre, az utcákra, a munkahelyre, bejön a lakásomba és megszólít: gyere, dolgozz az én országom építésén. Az „elfoglaltságaim”, a „játékaim” megkötöznek észrevétlenül. Lehet ez éppen a munkám, amely mindig fontosabb, mint az a belső csend, amelyben Ő beszél hozzám. Hangjának meghallásában különböző akadályok lehetnek: lehet a televízió, amelyben kedvenc sorozatom fontosabb, mint az a csend, amelybe bekérezkedik Isten. Lehetnek a hírek, amelyeket mindennap olyan hűségesen követek, hogy ne maradjak le semmiről (ráadásul azokat komolyabban veszem, mint a Szentírást, amelyben „Isten híreit” olvashatom). Lehet a számítógép vagy telefon. Megvan minden lehetőség arra, hogy ne érjek rá meghallani azt a belső szelíd hangot, amely megnyugtatná lelkemet…

Isten engem személyesen, név szerint meghív, hogy Vele együtt dolgozzam. Nem csak eszköz vagyok, hanem sokkal több: az ő munkatársa.

Ha tényleg meghallottam a hívását, és tényleg Vele dolgozom, akkor nem fordulhat elő velem az, hogy irigykedjek azokra, akik később érkeznek be Isten „munka területére”. Végülis mindenki ott van valahol, csak nem mindenki hallotta meg még azt a szelíd és belső hangot.

Második gondolat: ha én tényleg Istennel dolgozom az ő országának építésén, akkor látom, hogy nagyon sok a munka. Ilyenkor nekem is azt kellene tennem, amit Isten tesz: időnként otthagyni a „munkaterületet” és megnézni az „ácsorgókat”, azokat, akik még nem hallották meg Isten hangját. Vajon én Isten hangját közvetítem mások számára? Amikor rám néznek a munkahelyen, vagy bárhol máshol, eszükbe jut Isten?

Ha rólam valakinek eszébe jut Isten, akkor az már jó jel… Mert én is lehetnék jó Jel!

Harmadik gondolat: ha irigy vagyok azért, hogy mást is szeret az Isten és azokat is, akik később hallják meg hívását, akkor valójában még én sem vagyok közel Hozzá! Az irigység főbűn. A rossz szemmel nézés, a homályos látás, vagy egyáltalán a vakság erre utal. A szeretet teleszkópon néz, az irigység pedig mikroszkópon.

Ha úgy élnék, hogy másoknak rólam Isten jut az eszébe, akkor nem kell sokat prédikálnom, mert életemmel „beszélek” Róla. Ahogy Szent Ferenc is küldte tanítványait, mondva nekik: „menjetek, és ha szükséges, beszéljetek is.”

Áldott hetet!

Sajgó Balázs
lelki igazgató