A cél a Megváltás művének szolgálatába állni – az ítélet Istené

Heti gondolat február 19-25. (Nagyböjt első hete):

Amikor Jézus kimegy a pusztába negyven napra, akkor belső indíttatást érez, mert a Lélek indítja. Meg akarja érteni feladatát, küldetését. Tudja, hogy van küldetése, de még nem egészen tudatos számára, hogy az mit takar egész pontosan. Ahhoz el kell indulnia. CSAK MENETKÖZBEN lehet megtudni, hogy mit akar tőlünk az Isten. 

Mustó Péter SJ atya meséli el, hogy amikor fiatalok voltak, az ő bátyja érettségi után négy márkával a zsebében és egy biciklivel elindult egy 200 km-es útra. Eljutott Münchenbe, ahol spanyol állami ösztöndíjat szerzett, megtanulta a spanyol nyelvet és eljutott Madridba, ahol ledoktorált. Nem tudta útja elején ő sem, hogy egy biciklizésből politikai karriert fog befutni… Senki sem tudja az út elején, mi a feladata, ahhoz el kell indulni…

Nyolcadik osztályos voltam, amikor elindultam Gyulafehérvárra iskolába. Tudtam akkor, hogy pap akarok lenni? Nem. Volt némi érdeklődés, de nem volt világos. Sőt, aztán az is elmúlt. Ma már tudom, hogy annyi minden történt, hogy történhetett volna másképp is, de így történt, hogy most itt vagyok… S így van jól. Ha másképp alakul, és nem pap leszek, akkor is jó helyen lennék, mert a lényeg nem az, hogy milyen foglalkozásom van elsősorban, hanem az, hogy BÁRMILYEN FOGLALKOZÁSBAN ISTEN felé segítsem magamat és másokat!

A cél mindenképp a Megváltás művének szolgálatába állni. Mi a MEGVÁLTÁS? Megtörtént esetet idézek fel ennek illusztrálására: egy közismert és vagyonos ember ellenségeskedésbe került közeli rokonával. Egy kis italozás kihozta belőlük a vadállatot és egymásnak estek. Gyilkosság lett a vége. Börtön után a gyilkos kiszabadult, és jön-megy az emberek között, mint aki jól végezte a dolgát. Az emberek felháborodottan kérdezték az áldozat fiától: hogy engeded ezt meg? Nem teszel semmit? Hagyod, hogy édesapád gyilkosa így járjon-keljen? A fiú ezt válaszolta: Figyeljetek jól. Édesapám meghalt. Fáj ez nekem. Sokszor megfordult bennem a gondolat, hogy megölöm apám gyilkosát. Tudom, hogy akár meg is tenném, ha esetleg több alkoholt fogyasztanék, s belőlem is kijönne a vadállat. De kérdezem én tőletek: vissza tudom hozni apámat a halálból, ha megölöm gyilkosát? Lehet, hogy pár napig jól érezném magam, s utána nem – nem tudom. De egy dolog biztos: bárhogy is lenne, egy idő után az ő gyerekei esnének az én gyerekemnek, s így menne az ördögi kör tovább. Ez pedig nem megoldás. Én megállítom a folyamatot!

Az ítélet Istené. Egyedül Istené. Ha az emberiség fele így gondolkodna, hogy nem bosszulja meg a kapott sérelmeket, hanem átadja azt Istennek, akkor a bennünk levő vadállatok nem tudnának győzedelmeskedni felettünk. A megváltás útja ez: megállítom a rossz ördögi körét azáltal, hogy szembenézek vele, és nem én ítélkezem, hanem átadom Istennek. Ezzel erősítem a Jót.

A Megváltást Jézus ugyan végbevitte, de az én részem is ott van, azt pedig nekem kell elvégeznem! Meg tudom-e állítani a rossz folyamatát? Mert ha megállítom, és a jó szolgálatába állok, megfordulok – és más is, az én példámra.

Jó megfordulást, megtérést kívánok! smiley

(Sajgó Balázs)