Adjunk időt magunknak, hogy legyen időnk másokra

EVANGÉLIUM Kiv 3,1-8a.13-15

Heti gondolat március 25–31.:

Mózes meghívásának története négy gondolatot ébreszt bennem:

  1. Mózes hosszú időt tölt menekülésben, amíg Isten újra megtalálja őt. Hosszú utat kell bejárnia, amíg megtalálja lényének centrumát, középpontját és így – az Istent és önmagát. Ahogy elhagyjuk a gyerekkort, mi is bejárjuk ezt az utat. Bár lelkünk mélyén érezzük a nyugtalanságot, hogy Istentől jövünk és Hozzá kell visszatérnünk, mégis a menekülés útját választjuk. Ez talán azért történik így, mert félünk találkozni Vele és saját magunkkal. A kettő együtt jár: nem találkozhatunk Istennel igazán úgy, hogy ez minket ne érintene meg egész lényünkben. Önmagunkkal sem találkozhatunk Isten nélkül.
  2. Az égő csipkebokor szent hellyé válik Mózes számára. Az a hely szent, ahol élő találkozás történik Istennel és önmagunkkal. Mózes külső szemeivel egy égő bokrot lát, de valójában lénye legmélyén gyullad fel újra Isten szeretetének tüze. A csipkebokor látványa belső élményt – istenélményt – szül és ettől kezdve Mózes szíve Istenért ég. E tűz nélkül lapos és keserű az élet, de ezzel a tűzzel minden értelmet nyer, még a szenvedés is.
  3. „Az égő csipkebokor” küldetése. Nem maradhat Mózes az istenélmény helyén. Rádöbben, hogy nem is kell maradnia, mert Istent szeretetének tüze felgyulladt bensőjében és Istent hordozza, bárhová is megy. Sőt, Isten hordozza Mózest, mert ezután hagyja, hogy Isten vezérelje. Mózes elkezd Istennel járni. Amikor valakivel együtt járunk – ahogy a szerelmesek is teszik – akkor szavak nélkül is értjük egymást.
  4. Mózes a többiekhez küldi az Isten. Nem maradhat egyedül. Küldetésünk mások felé irányít, mások felé fordít. Fontos az egyéni hitélet, szobánk csendje, ahol imádkozhatunk, de ha csak bent maradunk, elalszik a bennünk égő tűz és nem fogunk gyümölcsöt teremni. A tüzet mások felé is vinnünk kell. Ez egy belső kényszer, egy belső indíttatás. Ha ez nem történik meg, kereszténységünk beszűkül és életünk megmerevedik.

Adjunk időt magunknak, hogy legyen időnk másokra.

Áldott hetet!
Sajgó Balázs