Az Élet akkor él, ha mozgásban van

EVANGÉLIUM Ter 15,5-12.17-18 és Lk 9,28b-36

Heti gondolat március 18–24., Nagyböjt második hete:

Amikor megszülettünk, kitörtünk egy burokból, ahol addig biztonságban éltünk, de tovább kellett lépnünk. Fájdalmas ez az első elszakadás. Aztán az Élet továbbhív, nem hagy békén, és ez további fájdalmas elszakadásokat eredményez. Az Élet akkor él, ha mozgásban van. Ez az Élet a bennünk élő Isten. Ő hívta Ábrahámot, és mindenkit Ő hív, tovább és tovább. Ha nincs bátorságunk élni – vagyis állandóan továbblépni Istennel, egymással és önmagunkkal való kapcsolatunkban, akkor megkeseredik ittlétünk. Ne féljünk az elszakadás fájdalmától. Ha nem lépünk, az is fog fájni…

Ábrahám nem azért vált naggyá és a hit modelljévé, mert Isten kiválasztotta, hanem azért, mert Isten meghívására továbblépett. Istennel járt. Ahogy a szerelmesek járnak… Isten szenvedélyesen akar velünk járni, és mindig vannak ötletei, hogy elragadjon és magával sodorjon Szentlelkével.

Ahhoz, hogy a továbblépés bátorságát vállalni tudjuk, szítani kell a bennünk levő tüzet, kapcsolatban kell maradni a bennünk élő Élettel, Istennel. Ehhez szükséges az én-idő, az elvonulás, az Istennek adott idő.  Ha elvonulunk egy magas hegyre, minden másképp látszik, a hétköznapi gondjaink és bajaink viszonylagossá, másodlagossá válnak, mert megtapasztalhatjuk, hogy az Élet él és élni akar. A bennünk élő Élet élni akar. Ez Isten. Ő akar továbbvinni.

Addig nem lesz megvilágosodás, nem lesz Isten-élmény (Istennel való élő találkozás!), amíg nem vonulunk el, ha 24 órára is. A Szent Negyvennap – nemcsak Nagyböjt! – ilyen elvonulás, ahol szembe merünk nézni félelmeinkkel és rádöbbenünk, hogy MINDEN EGYBETARTOZIK. Szenvedés nélkül nincs dicsőség – Jézussal Mózes és Illés a szenvedésről beszélgetnek, pedig a dicsőség fénye ragyogj be őket. Istennél fény és sötétség együtt van, de mi harcolunk a sötétség ellen! Pedig nem szabad harcolni, mert legyőz. Sötétség nélkül nem tudjuk értékelni a világosságot.

Szükségesek a bontómunkások is ahhoz, hogy valami új épüljön… Az Élet él és élni akar. A bennünk levő Élet is élni akar bennünk. Ő Isten. Ha vele járunk, élünk. Ha nem vesszük tudomásul, éldegélünk. Dönthetünk! smiley

Áldott Hetet!
Sajgó Balázs