Felelősség, figyelem és fegyelem

EVANGÉLIUM Lk 20,27.34-38

Heti Útravaló november 10-16.:

A szadduceusok Jézus idejében azoknak a csoportját alkották, akik nem hittek a feltámadásban. A MÁNAK ÉLÉST helyezték figyelmük, mindennapjaik középpontjába.

A MÁNAK ÉLÉS és a MÁBAN élés azonban nem ugyanaz. Aki CSAK A MÁNAK ÉL, az fél szembenézni saját magával, elmenekül az igazán lényeges kérdésektől, vagyis NEM ÉL IGAZÁN. A MÁBAN élés pedig pontosan az ellentétje… Azt jelenti, hogy teljesen Istenre figyelek, és nem félek önmagamat tenyerébe helyezni. Ekkor megtapasztalom gondviselését és minden napot ajándékként élek meg.

Ez egy tudatos életet eredményez, amelynek három eleme van: felelősség, figyelem és fegyelem.

1. Felelősnek fogom érezni magam, vagyis rádöbbenek arra, hogy nem engedhetek meg magamnak bármit, mások is élnek mellettem. S nemcsak mások élnek mellettem, hanem élni fognak mások utánam is, ahogy előttem is éltek. Felelősnek fogom érezni magam szavaimért, tetteimért, sőt gondolataimért is, mert az előbbiek ez utóbbiból származnak. A gondolatok megtisztítása, vagy a mentálhigiéné, ahogy ezt a szakemberek ajánlják. Gondolatainkat igazán ISTEN JELENLÉTÉNEK TUDATOSÍTÁSÁBAN LESZÜNK képesek megtisztítani, pontosabban: hagyjuk, hogy Isten tisztítsa meg! Ez nem zárja ki a szakmai tudást sem, sőt: a kettő együtt tud igazán működni. Ha hiszek Isten jóságos és gyógyító jelenlétében, akkor fokozatosan tisztulok… A felelősségteljes élet így növekszik bennem, s akkor – ennek következményeként figyelmes életet élek.

2. A figyelem azt jelenti, hogy nem kell „kimeresztenem” a szemem és úgy figyeljek másokra – szinte „megerőszakolva” önmagam, hanem figyelni kezdek a szívemmel is. Ez amolyan „belső figyelem”: hallgatom, hogy mit súg, és mit sugall bensőmben a bennem is lakozó Isten. Mert pontosan az az érdekes, hogy a mindent és mindenkit felülmúló Isten nemcsak bennem – hanem (ha tetszik, ha nem!) másban is lakik. A figyelem is fejlődik, ha hallgatunk a szívünkre és nem „agyaljuk” túl az életet. Ha túl sokat elemzünk, félő, hogy hit nélkül megyünk a mélységekbe és akkor beleszédülünk saját életünkbe.

3. A figyelemhez fegyelem is szükséges. Önfegyelem elsősorban. Nagyon tudunk másoknak észt osztani. Magunknak is rendszeresen kellene, s mindezt úgy, hogy közben Isten jelenlétében időzünk. Egyesek énidőnek hívják. Mások egyedüllétnek. Ismét mások imának. Teljesen mindegy, csak legyen, és ez őszinte legyen. Ha figyelünk magunkra, másokra is figyelni fogunk. Ha figyelünk magunkra és bevalljuk kínos dolgainkat – elsősorban magunknak! – akkor megjön a fegyelem is: fegyelmezni fogjuk magunkat. S ha jó az önfegyelem, másokra is figyelünk – s szeretettel fegyelmezünk! – HA SZÜKSÉGES!

Felelősség, figyelem és fegyelem. A három F betű.

A tudatos élet eredménye. S akkor érteni fogjuk az evangéliumi mondatot: Isten nem a holtak Istene, hanem az élőké.

„Mert mindenki meghal, de nem mindenki él” (Ákos) Tényleg élünk a halál előtt?

Sajgó Balázs