Heti útravaló, évközi 11. hét

Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek: „Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja hogyan...” (Mk 4,26-27)

Amikor időnként szomorúságot érzek emberek miatt, akikről azt gondolom, hogy távol vannak Istentől, akkor eszembe jut az a sok ember, akikről korábban már feltételeztem hasonlót, aztán egy jó beszélgetésből kiderült, mekkorát tévedtem. Sokkal közelebb vannak Istenhez, mint ahogy azt gondoltam…

Igen, az isteni mag minden emberben ott van, és sok emberben növekszik rejtetten, láthatatlanul. Isten minden olyan ember lelkében növeli a magot, aki közreműködik Vele a csendben. Az igazi növekedés ugyanis nem csap zajt, hanem a csendben történik. Segíthetnek ugyan a közösségi tevékenységek, képzések és rendezvények, de a lényeg az isteni Magvető és a közöttem levő kapcsolatban van.

Ez a kapcsolat pedig Csendben épül és szépül. Kint zavarog a világ, viharok vannak és esőzések, időnként túl hevesen süt a nap – de bent! – egészen bent növekszik és érik a Kapcsolat.

A jövő héten figyeljek erre a bennem élő és növekvő magra, amit Isten helyezett belém. Mindennap adjak teret ennek a Csendnek és egyszer csak meghallom, ahogy a csend beszél tovább és érzem, ahogy tágul a lelkem – Felfelé!

Ha a nagy rohanásban erre nem figyelek rendszeresen – mindent elveszítek…

Áldott hetet!
Sajgó Balázs
lelki igazgató