Heti Útravaló – Évközi 23. hét

Heti gondolat 2020. 09.06-19.:

„Ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18, 20)

Isten mindenhol jelen van. Nincs olyan szöglete a világmindenségnek, ahol Ő nem lenne jelen. Mégis nagyon sokszor nem érzem jelenlétét, sőt: sok esetben hiányát érzem… Keresem Őt és nem találom.

Ilyenkor elgondolkodom, mi lehet a hiba. Ha logikusan gondolkodom, tudom a választ: ha Ő mindenhol jelen van, és én mégsem érzem, akkor a hiba bennem van. Nem veszem az „adást”, pedig Szentlelkének sugárzása folyton jelen van. Átjár, mint a tenger vize a halat, és én nem tudatosítom. Eszembe jut ilyenkor az a humoros kérdés: vajon iszik a hal vizet? Mire a válasz: nem tudom, de hogy van lehetősége, az biztos.

Komolyra fordítva a szót: Isten Szentlelke, szeretete folytonosan átjár és mégis sokszor üresnek érzem az életet, nem látom annak értelmét.
A megoldásban segíthet a következő gondolatmenet: igaz, hogy mindenhol jelen van Ő, de az is tény, hogy nem erőszakos. Nekem kell meghívnom Őt az életembe. Az Ő nevét kell „felidéznem”, hogy tudatosodjék bennem Jelenléte. Ha kitartó vagyok és hívom az Ő nevét, egészen bizonyos, hogy telítődni fog életem.

Ha mégsem menne egyedül, akkor is van megoldás: másokkal, valakivel együtt kell megpróbálnom, aki „jártasabb” Istennél. Amúgy is: ahol többen vannak, ott több az erő. Ahol többen meghívják és behívják Istent életükbe, ott Isten erejének hatékonysága megsokszorozódik.
Van emberem, akivel együtt keresem az Istent, akivel együtt felidézzük az Ő nevét?
Itt az ideje, hogy igaz hittel újra hívjam meg, hívjam be az Urat az életembe…

Áldott hetet!
Sajgó Balázs
lelki igazgató