Heti Útravaló, évközi 26. hét

„ -Mester!” –szólítja meg János apostol Jézust. „ -Láttunk valakit, aki a Te nevedben ördögöt űz, de nem követ minket. Megtiltottuk neki (Mk 9, 38). Amit erre Jézus válaszol Jánosnak, nem szabad figyelmen kívül hagyni: „ -Ne tiltsátok meg neki, hiszen aki nincs ellenünk, velünk van” (Mk 9, 40).

Sohasem tudhatom százszázalékosan, hogy az én utam jobb-e, mint a másé. Attól, hogy egy egyház tagja vagyok, még nem birtoklom a teljes igazságot, mert még nem vagyok készen. Úton vagyok!

Sokszor van úgy, hogy egy -nem az én egyházi közösségemhez tartozó, vagy éppen ateista- ember jobban szeret, mint én, aki éppen olyan időszakban vagyok, hogy nem is gyakorlom igazán hitemet, vallásomat. Ilyenkor ki áll közelebb Krisztushoz? Ő vagy én?

Amikor elítélek másokat, akik -szerintem- távol járnak Krisztustól, és közben nem ismerem őket, nem érzem szívüket, könnyen ugyanabba a hibába eshetek, mint János apostol: csak az én utamat látom helyesnek, az egyedül üdvözítőnek!

Tudom, hogy nagy kísértés másokat saját képemre formálni, és csak az általam elképzelt utat igaznak tartani. Éppen ezért kell feltennem magamnak a kérdést, amit újra és újra meg kellene válaszolnom, és nem csak a jövő héten: vajon nem azért járnak sokan más úton, mert az általam hirdetett út távolítja el őket Krisztustól?

Ne siessem el az ítélkezést!

Áldott Hetet!

Sajgó Balázs
Lelki igazgató