Heti útravaló, évközi 27. hét

„Végül a fiát küldte le hozzájuk, mondván: „A fiamat csak megbecsülik!” Mikor azonban a szőlőmunkások meglátták a fiút, így szóltak egymáshoz: „Ez itt az örökös! Gyertek, öljük meg, és miénk lesz az öröksége!” Meg is ragadták őt, kidobták a szőlőből, és megölték.” (Mt 21,36-40)

Egy édesapa és fia nagyon sok művészi alkotást gyűjtött össze. A fiúnak aztán háborúba kellett mennie, ahol életét adta egy barátjáért. A háború végén az elhunyt fiú barátja megkereste az édesapát és egy festményt adott át neki, amely elveszített fiát ábrázolta. Az édesapa nagyon megörvendett és a legkiválóbb helyre tette gyűjteményében.
Később meghalt az édesapa is. Sor került a képek árverésére. Sok befolyásos ember gyűlt össze, hogy minél több értékes képet megvásárolhassanak. Az emelvényre legelőször a fiú arcképe került, de senki sem akarta megvásárolni, a legkisebb pénzért sem. Mindenki az értékesebb képeket követelte. Végül nagyon csekély pénzért az elhunyt édesapa és fiának kertésze vette meg a portrét.
Ezzel az árverés le is zárult. Senki sem értette, miért. Az árverés vezető azonban kijelentette: az aukciónak vége. A végakarat feltétele az volt, hogy csak a fiú portréja eladó. Aki a fiút elviszi, az kap meg mindent…

Az örökség csábító. Testvéreket egymás ellen fordít. A gyűjtésre hajlamos természet nehezen áll ellen a halmozás kísértésének.

A FIÚ más örökségről beszél: az örökség örök. Aki az általa felkínált isteni életet akarja, mindent megkap. Az örökség ÖRÖK-SÉG. Az örökség a mulandóban a maradandó: az örök élet, amelyet birtokolni, megvásárolni nem lehet. Az örökséget a Fiú hozza. Aki pedig a FIÚT választja MINDENT visz.

Ha Őt elutasítom MINDENT veszítek. Ha befogadom, az ÖRÖKSÉGBEN ÉLEK… Már most!

A döntés a kezemben van…

Áldott Hetet!

Sajgó Balázs
lelki igazgató