Heti útravaló, évközi 30. hét

1. Bartimeus hite: benne élt a hit, hiszen maga Jézus szembesíti ezzel: a hited megtartott téged! A hit megtart, mert belső szemekkel lát.  A hit híd, ami Istenhez vezet, s amit Ő épített bennem. Ha nem látom a hit hídját, keressem és megtalálom. Bennem van.

2. A hit megvallása: a hit nemcsak lát, hanem növekedni akar, ezért újra és újra kell fogalmaznom, majd megvallanom, hogy növekedjék. A hívő nemcsak attól hívő, hogy már sok mindent tapasztalt, hanem azért is, mert akar még kérni. Növekedni akar ebben a belső látásban. Ki kell mondanom, amire vágyom,  meg kell vallanom hitemet. Nem elég az, ha érzem. Bartimeus nemcsak látja belső szemével Jézust, hanem ki is mondja, meg is vallja hitét!

3. Bizalom Isten hatalmában: amikor Bartimeus megvallja hitét, még nem ismeri az eredmény, ez is a hit része. Akkor is hiszem Istent, ha nem úgy fog eljárni, ahogy szeretném. De megteszem a tőlem telhetőt, mert tudom, hogy Neki van hatalma! Azért is szólítja Bartimeus Jézust Dávid Fiának, mert tudja, hogy Jézus a Szabadító.

4. A hit megérinti Istent: Jézust megérinti Bartimeus hite. A hit mindig megérinti a szerető Istent! Ezért “megváltoztatja” az addigi rendet és kinyílik a vak külső szeme is, amely – valami oknál fogva – addig zárva volt. Isten képes felnyitni szemem… Belső szememet is, hiszen a hit szeme belül van!

Megvan ez a belső látásom? Mert ha nincs, a külső bizony nem sokat ér!

Áldott Hetet!

Sajgó Balázs
lelki igazgató