Heti útravaló, évközi 33. hét

„Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik.” (Mt 25, 29)

A talentumokról szóló példabeszédben a szolgák ura szétosztja vagyonát és elmegy idegenbe.

Mivel Jézus Istenről beszél, ezért nem szűkíthetjük le a példabeszéd mondanivalóját csupán emberi képességek, vagy birtokolt javak szétosztására. Isten nem anyag, tehát az Ő vagyona más. Ő LÉTEZIK! Az Ő létéből, isteni életéből ad az embernek át egy részletet, ahogy Ő jónak látja, persze anélkül, hogy Ő megfogyatkozna. Szüntelenül ad: adja szeretetét, életét, mindenét – önmagát. Ezért nem fogy el: a Végtelen Szeretet nem fogyhat el.

Minél inkább nyitottá válok életének, gazdagságának, vagyonának befogadására, annál gazdagabbá válok – és annál inkább haladok a beteljesedés felé. Ezért mondja Jézus: akinek van, annak még adnak…

Ha bezárkózom és elzárom magam az isteni élet áramlásától, elveszik tőlem azt is, amim van: elfogyok és beszűkül az életem.

Élnem kell: nem állhatok meg.

Egy nyolcvan feletti hölgy felülvizsgálatra ment orvosához. Az orvos megkérdezte tőle, hogy továbbra is aktív életet él-e. A hölgy mosolyogva mondta, hogy minden nap fut 6-8 kilométert. Az orvos meglepetten figyelmeztette, hogy legyen óvatosabb és ne vigye túlzásba. „Vegye lazábbra!” – javasolta az orvos. A hölgy megfogadta orvosa tanácsát, és elhatározta, hogy lassít egy kicsit. Kocogás helyett sétára váltott, majd a mindennapi mozgást heti egy-két napra csökkentette. Egy éven belül meghalt. Amikor az orvos értesült a hölgy halálhíréről, azt mondta egy barátjának: „Soha többé nem mondom egy ennyire jó egészségnek örvendő páciensemnek, hogy vegyen vissza!”

Ha ez igaz a földi életre, mennyivel inkább a szellemi és lelki életre, amit Isten ajánl fel nekem minden nap. A lehetőség adott: minden egyes nap növekedhetek a szeretetben, vagy veszíthetek az isteni életből…

Áldott Hetet!

Sajgó Balázs
lelki igazgató