Heti útravaló, évközi 5. hét

EVANGÉLIUM Mk 1, 29-39

Jézusnak szívügye Isten Országának hirdetése, az emberekre való teljes odafigyelés, és közben van ideje önmagára is. Mi a titka ennek? Az evangéliumi rész alapján három szó segíthet e titok megfejtésében, és akkor teljességgel és Istennek tetsző módon élhetjük meg mindennapjainkat: igehirdetés, gyógyítás, ima.

Igehirdetés: Jézus röviden és egyszerűen beszél, példabeszédekben tanít.

Hogyan követhetem Őt az igehirdetésben?

Amikor Assissi Szent Ferenc útra küldte tanítványait, mindig azt mondta nekik: menjetek, és ha szükséges, beszéljetek is! Ez azt jelenti: úgy kell élnem, hogy rákérdezzenek a bennem élő reménységre, ahogy Szent Péter levelében is olvashatjuk. (1Pét 3,15-17) Amikor rákérdeznek hitemre, és válaszolok: igehirdetést végzek!

Gyógyítás: Jézus jelenléte sokakat meggyógyít.

Hogyan követhetem Őt a gyógyítás tevékenységében?

Ha elkezdek másokra figyelni és egészen közel megyek hozzájuk, elindíthatom gyógyulásukat. Ha imádkozom másokért, akkor a Szentlélek erejét kérem és „utalom át” nekik, ezzel elindulhat a gyógyulás folyamata. Kérdés az, hogy mekkora hittel imádkozom, mekkora hittel kérem és küldöm az isteni erőt mások felé… Ez az erő nem személytelen energia, hanem az élő Isten személyes ajándéka!

Ima: az ima Istenre figyelés és magamra figyelés egyszerre. Időt adok Istennek és magamnak. Az ima belegyökerezés Krisztusba, aki az Atyához vezet és eltölt Szentlélekkel.

A legnagyobb hazugság az, amikor azt mondom: nincs időm imádkozni. Becsapom magam, mert önmagamtól vonom meg az időt. Ha igazán imádkozom, akkor töltekezem a Szentlélek erejével, erősítem lelki és akár testi egészségem is és akkor gyógyítóan jelen tudok lenni mások számára is. Mindenkinek mindene tudok lenni úgy, hogy közben nem teszem tönkre magam.

Igét hirdethetek tehát életemmel (és ha szükséges, beszélek is róla!), gyógyíthatok másokat jelenlétemmel és erőt gyűjthetek az imában, hogy dolgozni tudjak és így teljes életet éljek.

A lehetőség adott. Élek vele?

Áldott hetet!
Sajgó Balázs
lelki igazgató