Heti útravaló, húsvét 1. hete

„Az égiekre irányuljon figyelmetek, ne a földiekre” – Kol 3,2

Egyszer valaki – lakást keresve – nagyon kedvező feltételeket lát az apróhirdetésben. Kedvezőek a paraméterek, az ár és a feltételek. El is megy és körbenéz a házban, és tényleg minden úgy van, ahogy az a hirdetésben megfogalmazásra került. Elkezd nagyon izgatott lenni, hiszen nem is gondolta, hogy ennyire olcsón meg tudja vásárolni azt a csodás ingatlant. Még egyetlen dolog van még hátra, amit nem látott, mert a hirdetésben az is szerepel, hogy az ingatlanhoz hatalmas kert is tartozik. Azt mondja erre, hogy hát ezt a hatalmas kertet is megnézi. A hátsó ajtón vezeti ki az ingatlan tulajdonosa a leendő vevőt, kinyitják az ajtót és a vásárló megdöbbenésére olyan kicsi a telek, hogy ahogy kilépnek az ajtón, szinte ott a kerítés. A vásárló nagyon felháborodik: uram, hogy volt magának bátorsága leírni azt, hogy hatalmas telek is tartozik ehhez az ingatlanhoz? Hogy lehet ekkorát hazudni? Erre az eladó a következő választ adja: én nem hazudtam, pontosan úgy mondtam, ahogy az van! Ez a telek valóban hatalmas – fölfelé.

Ha a földi életünket nemcsak lefelé, a földre szegezett tekintettel éljük, hanem FELFELÉ is tekintünk, akkor feltárul az Ég, a Nagy Lehetőség!

Ennek gyakorlására látogassunk meg Húsvét folyamán minél több szent sírt. A szent sírral való szembenézés segít abban, hogy megtanuljunk FELFELÉ nézni.

Fontosak a „telkeink”, ahol élünk, de ha felülről szemléljük azokat, akkor lesznek igazán értékesek, hiszen nem görcsös ragaszkodással éljük földi életünket, hanem felülemelkedve dolgainkon – amelyek fontosak ugyan – kitágulunk és kinyílunk FÖLFELÉ.

A szent sírra való ránézés segít abban is, hogy emlékeztessen arra a kicsi telekre, ahova testünk kerül, de onnan az út már FELFELÉ vezet. Nézzünk rá a szent sírra, a kicsi telekre, hogy meglássuk ürességét, és már ne ott keressünk. „Az égiekre irányuljon figyelmetek, ne a földiekre” – Krisztus feltámadt és felfelé irányítja figyelmünket. Úgy éljünk itt lent, hogy lássuk Őt – Fent és Bent. És kint. Mindenhol. Ez a húsvéti hit látása! Ennek a látásnak a megszületését és fellángolását kívánom mindannyiunk számára!

Sajgó Balázs
lelki igazgató