Heti útravaló, húsvét 6. hete

Jó néhány évvel ezelőtt kapcsolatba kerültem egy olyan emberrel, aki barátsággal közeledett felém, de aztán fokozatosan ébredtem rá arra, hogy ezt nem ingyen teszi, hanem cserébe „elvárásokat” fogalmaz meg. Ha akkor belemegyek ebbe az alkuba, egész biztos, hogy szolgája lettem volna és nem barátja, ugyanis aki egy társadalmilag magasabb szerepet tölt be, hajlamos úgy felemelni másokat, hogy cserébe elvárásokat támaszt. Barátság címszó alatt szolgákat gyűjt. Rabszolgákat.

Jézus barátokat akar és nem rabszolgákat! Ő úgy akar felemelni, hogy teljesen lehajol az én szintemre és hozzám igazodva akar Istenhez közelebb vinni. A helyes istenismeret feltétele a Jézussal való őszinte barátság. Istenhez, a Mennyei Atyához Jézus barátsága által kerülhetek közel, ugyanis Ő az Atya igazi arcát mutatja meg.

„Aki engem lát, látja az Atyát” (Jn 14,9), mondja Fülöp apostolnak, és nekem is, aki keresem, vagy már aki megtaláltam az Istent.

Jézus barátsága által felülemelkedhetek magamon, és minden helyzetet másképp látok majd. Ez az a barátság, amely által megszabadulhatok minden megkötöttségemből, rabszolgaságomból és igazi emberré válhatok.

Krisztus barátsága nem megfojt, hanem feltámaszt! A Republic együttes dalával fohászkodva kérhetem: „Segíts rajtam, hogy ne tévedjek el, emelj fel magadhoz, emelj fel!” 🙏

Áldott hetet kívánok!
Sajgó Balázs
lelki igazgató