Heti Útravaló, Nagyböjt 5. Hét

Az vesse rá az első követ, aki bűn nélkül van köztetek” (Jn 8,7)

Egy vallásos csapat a vallás nevében, a mózesi törvényre hivatkozva ítélkezik egy bűnös asszony felett. Azt állítják róla, hogy rajtakapták házasságtörésen… Hogy állításuk mennyire megalapozott, arról nincs szó a szövegben, úgyhogy akár egy megalapozatlan vád is lehet az egész. S ezért veszélyes az, amit tesznek…

Ha valakiről nem tudok százszázalékban valamit és úgy ítélkezem, súlyos a vétkem. Ha meg annyira érdekel, hogy igaz-e, amit róla állítanak, akkor van bátorságom megkérdezni őt magát? Ez a gyávaság félelmetes.

Ha megkérdezném őt tettének igazáról, vajon utána is ítélkeznék felette? Ha egy emberhez közel megyek, és ő megmutat valamit magából, utána is elítélem? Ha igen, akkor gondoltam már arra, hogy én is esendő vagyok más téren?

Senki sem hibátlan, senki sem bűntelen. Az esetek többségében azt ítélem el másban, ami bennem is ott rejtőzik. Aki szüntelen rosszat terjeszt másról, szíve álnokságát árulja el…

Az egyetlen helyes cselekedet mindig ez: Jézus elé menni, az Ő szemébe nézni és tudatossá tenni azt, hogy ítélkezni senki felett sincs jogom. Az ítélet az Istené.

Áldott hetet!

Sajgó Balázs
Lelki igazgató