Isten azt akarja, hogy olyan legyél, mint Jézus

Heti gondolat január 14-20.:

Egy cikkben olvastam egy repülőn utazó ember érdekes élményét. Arra lett figyelmes, hogy mögötte valaki hangos nevetésben tört ki. Elég rázós útjuk volt, sokszor légörvénybe keveredtek, így nem igazán volt humorosnak nevezhető a helyzet. Mégis valaki nagyon jól szórakozott, rajta kívül senki más, csak ő. Végül emberünk hátrafordult, hogy megnézze, mi olyan vicces. Akkor értette meg a helyzetet, ugyanis a fiatalember fejhallgatót viselt és minden bizonnyal humoristát nézett, vagy hallgatott. Mivel ő hallotta azt, amit a többiek nem, ezért másként is viselkedett, mint ők.

Ugyanez igaz volt Jézusra. Mivel Ő hallotta, amit mások nem, másképpen viselkedett, mint a körülötte élők.

Jézus megkeresztelkedésének történetéből nagyon egyértelműen kiderül, hogy Jézus hallott egy hangot: Te vagy az én szeretett fiam, Benned telik kedvem! Bensőséges kapcsolata volt az Atyával, töretlen közösséget ápolt vele a Szentlélekben. Ezt a hangot magában ápolta, őrizte, hordozta. Szüntelenül figyelt rá – ez a töretlen kapcsolat titka.

Ahogy növekszünk – sajnos – elfeledjük ezt a hangot. Ha több időt töltenénk a csendben, talán újra meghallanánk.

 Nem szabad elfelednünk, hogy Jézus pusztai vándorlása, tehát negyven napos csendje után történik megkeresztelkedése, amikor az Atya hangját hallja. Ha Neki negyven napra volt szüksége, akkor mi – halandó emberek – hogyan várhatjuk el, hogy pár perc, óra vagy nap alatt megszólaljon az a Hang, amit már oly régen eltemettünk.

Sokszor hangoztatjuk Istennek mindenkire vonatkozó szeretetét. Ez tény, mert Isten tényleg úgy szeret, ahogy vagyunk, de túlságosan szeret ahhoz, hogy így hagyjon, ahogy. Azt akarja, hogy olyan legyél, mint Jézus; ugyanarra a bensőséges közösségre vágyik veled, mint a Fiával. Jó hír ez az új esztendőre!

(Sajgó Balázs)