Isten tíz igéje több, mint parancs

EVANGÉLIUM Kiv 20, 1-17 és Jn 2,13-25

Heti gondolat március 5-11.:

Az a jó vagy rossz dolog, amire többet figyelünk, és amivel több időt töltünk, észrevétlenül (rossz dolog esetén: alattomosan!) beépül az életünkbe. Amit többet ismétlünk, az gyökerezik meg bennünk, és szokássá válik! A kialakult szokások pedig a tudatalattiból irányítani kezdenek, és jobban befolyásolnak, mint gondoljuk. A kialakult rossz szokások aztán nemcsak beépülnek és meggyökereznek, hanem „természetessé” válnak, sőt hamis módon már-már erényként értelmezzük.

Ez is a megtévesztés része.

Tudjuk a parancsokat. Ha nem is tudjuk felsorolni azokat, a bennünk levő erkölcsi törvény (a jót tenni, a rosszat kerülni!) miatt is tudjuk. Valójában nem is a leghelyesebb parancsoknak nevezni, hiszen szakemberek is a tíz igének nevezik, amelyet Isten beletáplált lelkünkbe. Tehát azok nem is kívülről jönnek valójában, hanem bennünk vannak…  (Bizonyíték arra, hogy a még tudatánál nem egészen élő kisgyerek is érzi, amikor rosszat tesz…)

Isten tíz igéje több, mint parancs. Ha a szerető Isten szemszögéből nézzük (márpedig ez lenne ésszerűbb!), akkor nem is parancsok, hanem a mi érdekünkben megfogalmazott kérések, amelyeket – ha betartunk és gyakorlunk – beépülnek az életünkbe, és keretet adnak neki. Sőt, ha a szerető Isten szemszögéből nézzük, akkor már csak azért sem a leghelyesebb parancsnak nevezni, mert a szeretetre szeretettel válaszolunk, az pedig nem kényszer (csak időnként nem mindig kellemes!smiley). Ha azért teljesítjük a törvényeket, mert szeretjük Istent, másképp fog alakulni az életünk.

Amikor Jézus kiűzi a kereskedőket a templomból, valójában többet jelent, mint egy külső cselekedet! Jézus semmit sem tesz véletlenül! Ezzel a külső cselekedetével tehát (ostort font és rájuk szól!) arra akar utalni, hogy ébredjünk fel, és vegyük észre azokat a rossz és megrögzött szokásainkat, túlzásainkat és túlkapásainkat, amelyek „természetessé” váltak, és észre sem vesszük azokat.

Ha ráébredünk beépült rossz megrögződéseinkre (rossz megszokásainkra!), akkor már a következő lépés az lesz, hogy megkérjük Mesterünket: űzze ki belőlünk is azokat, mert már magunktól nem vagyunk képesek. Persze, a mi hozzájárulásunk is szükséges, az nélkül Ő nem tud működni bennünk!

Így leszünk – lehetünk – a bennünk lakó Lélek tiszta temploma.

Neked melyik a berögződésed, rossz szokásod, amelyik már szinte természetessé vált? Vele kitisztíthatod… Nélküle nehéz lesz. smiley

(Sajgó Balázs)