„Közöttetek van, akit nem ismertek”

Heti Útravaló, Advent 3. Hete

„Közöttetek van, akit nem ismertek” (Jn 1, 26)

Az Advent ÚJRA LEHETŐSÉGET AD ARRA, ami már megtörtént: egyszer már megszületett közénk, de most újra megszülethet bennünk, mert itt van. Jelenlétét bárki megtapasztalhatja, aki nyitott marad Feléje.

Közöttetek van, akit nem ismertek” – hirdeti Keresztelő János. Kérdés csupán az, hogy nyitottan várom, vagy elvárások vannak bennem. Az elvárás saját elképzeléseimet erősíti fel, a nyitott várakozás pedig megadja az igazi látást. Látó – Istent és embert látó – emberré tesz.

Ha jól látok, észreveszem az embert is, akire valóban szükségem van, s akit csak nekem küld az Isten. Ha még nem látok, kérjem Őt, hogy küldje el emberemet.

Ha Istentől kérek embert, akkor nem lesz sok, de biztos, hogy elég lesz.

Hányan álltak Jézus keresztje alatt? Hárman: az édesanya, Mária Magdolna és János. Ez elég, mert igazán jelen vannak Jézus számára!

Imádkoztam már ki magamnak olyan embert, mint amilyen Jézusnak János apostol, vagy Mária Magdolna volt? Imádkoztam már igazi barátokért? Az igazi társ, az igazi barát AJÁNDÉK. Felülről kapjuk. Ha igazán imádkozom az én „Máriámért”, „Jánosomért” és „Magdolnámért”, megadatik. Akkor érzem majd azt az örömöt, amelyet SENKI MÁS NEM ADHAT, CSAK EGYEDÜL Ő. Ha Istentől kérem kitartóan – megadja az örömet, amit nem pótol semmi más. HA igazán kérem…

Az ember igazi öröm után kutat, amely mély és tartós. A hamis örömök olyanok, mint a pótszerek, a zaharin, az alkoholmentes sör. Hasonló az ízük az eredetihez, de fogyasztásukkor nincs meg az a felemelő érzés az emberben.

Az Istentől kapott örömöt semmi és senki nem tudja megadni. Pál apostol a börtönből írja: „Örüljetek” (Fil 4,4)! A körülmények nem akadályozzák meg az Úrban való igazi örömöt!  Az Úrban való öröm EREDETI. Erre vágyunk.

Erre vágysz? A pótszerek megszűnnek…

Áldott hetet!

Sajgó Balázs
lelki igazgató