Miért érnek véget az ünnepek olyan gyorsan számunkra?

Heti gondolat április 8-14.:

Egyre inkább kérdés számomra, hogy ha a nagyböjtnek negyven napját megtartjuk, akkor a Húsvét ünneplését miért „rendezzük le” két nap alatt? Miért érnek véget az ünnepek olyan gyorsan számunkra? Hiszen Ötven Napról van szó… A húsvéti idő 50 nap, benne van a naptárban is smiley!

Miért fontos ennek kihangsúlyozása?

Azért, hogy esélyt adjunk a Feltámadt Krisztusnak arra, hogy velünk is szembejöjjön! Aki egyszer is meg akarja tekinteni a napfelkeltét, az olyan helyre megy, ahol ezt meg tudja látni. Időben odaül és figyel. A Nap mindig felkel, de hogy mi látjuk-e vagy nem, az már tőlünk függ!

Húsvét nyolcada alatti evangéliumokban folyamatosan megjelenik. Egyszer egy személynek, aztán többnek is, csoportoknak is. Sőt, még alakot is vált, csakhogy találkozhasson és felismerhetővé váljon! Ezzel is jelezni akarja, hogy SZEMÉLYESEN AKAR TALÁLKOZNI MINDENKIVEL, ÉS MINDENKINEK TESTRESZABOTTAN! Van ugyanis, aki a tudományokban keresi, és egyszer – amikor nem is gondolja! – szembejön a Válasz. Van, aki a művészetekben, mások a zenében… ismét mások a hegyekben, vagy egyszerűen a hétköznapokban… És kétségtelen, hogy mindenütt szembejöhet Vele is a Feltámadott, mert keres!

Azonban ha valaki azt állítja, hogy e területek valamelyikén találkozott, és utána valahogy mégis kerüli a többi embert és a közösséget, hogy elmondja nekik is, akkor ott nem történt igazi találkozás! Amikor és akinek a Feltámadott megjelenik, ott és akkor változás történik az emberben. Az az ember az örömhírt nem akarja többé megtartani magának, hanem elindul és megy, hogy minél többen találkozzanak a Feltámadt Krisztussal.

A húsvéti történetek szereplői is mindig elmondják az örömhírt azoknak, akik még nem találkoztak Vele, mert azt is fontos kihangsúlyozni, hogy a Húsvét eseménye a lelkekben nem egyidőben történik…

Tamás apostol is lekésett a „húsvéti miséről”. Hogy miért nem volt ott? Rengeteg választ kitalálhatunk, de a lényeg az, hogy nem volt ott, amikor a Feltámadt Krisztus első alkalommal jelent meg a tanítványoknak… Ezért is kétségbeesett. Ezért toporzékol és viaskodik a többiekkel. A Feltámadtnak csak ennyi kellett: rögtön belép és megszólítja. Egy ember kedvéért is lépik. Újra meg újra. És ezután is…         

A Te kedvedért is lépni fog. Ha az általad támasztott akadály már nincs ott. Mi az akadály Nálad?

Ha találkoztál Vele, elindulsz mások felé is. Ha még nem, nem baj: van még 43 nap smiley Nem? smiley (Persze, Pünkösd után is lehetségessmiley )

(Sajgó Balázs)