Mondjunk igent Isten megkeresésére!

EVANGÉLIUM Luk 1, 38

Heti gondolat december 15-21., Advent harmadik vasárnapja:

Talán mindannyian tudjuk, hogy a béka szelektíven lát: a mozgást látja jól. Ez segíti a kis kétéltűt, hogy nyelvével elkaphassa a közelében röpködő legyeket. Ha a légy nyugton marad a tavirózsa levelén, a béka nem veszi észre.

Azért tetszik nekem ez a kép, mert gyakori szelektív látásomra emlékeztet. Azt látjuk meg jobban, ami nincs rendben, és kevésbé azt, ami rendben van. Valaki ezt így mesélte el magáról: Hazament. A felesége kitakarította az egész házat, de a gyerekek figyelmetlenségből a bejárat előtt hagyták heverni az iskolatáskáikat. Nem azt látta meg rögtön, hogy minden ragyog a tisztaságtól, hanem az iskolatáskákat… és elkezdett morogni. Ez a béka-szindróma – mondta magáról. Ahelyett, hogy megköszönte volna hitvesének az elvégzett szép munkát, panaszkodik. És minél többet panaszkodik, annál kevésbé boldog. A béka-szindróma önmagunkba zár és boldogtalanná tesz. Megfoszt az örömtől.

Mi is az öröm? Talán az, amiből nekünk kevés van. Fogyasztói társadalmunkban az öröm olyan, mint egy horizont, amely távolodik mindig, amikor mi közeledünk hozzá. Talán azért van ez, mert rossz irányban keressük?

Egészen bizonyos! Ha teljes lényünkkel mondanánk igent Istennek, akkor MINDEN SZOMORÚSÁG ÉS NEHÉZSÉG ELLENÉRE IS tudnánk örülni.

Mária kimondott igenje a példa: megjelenik neki az angyal, és hírül viszi, hogy az Isten Fiát fogja világra hozni. Képzeljük magunkat a helyébe! El tudjuk képzelni az összes kérdést, ami mozgolódott a szívében/megfordult a fejében? Józsefre, a szüleire is kellett gondolnia… Mit fognak gondolni? És a falu? És a tisztaság iránti vágya? Egész élete fel fog fordulni, minden terv meg fog változni. Mindez nem akadályozta meg őt abban, hogy a bizalomban igent mondjon. Egyszerűen és alázatosan lépett be Isten tervébe: “ Íme az Úr szolgáló leánya, legyen nekem a Te Igéd szerint!” (Luk 1, 38). Azt mondta: igen. Egy feltétel nélküli igen, amelynek első gyümölcse az öröm.

Az öröm megtérésünk gyümölcse, és megtérésünk soha nem ér – nem érhet! – véget! Mondjunk igent Isten megkeresésére! Újra meg újra. És ne féljünk Őt követni!

Áldott Hetet!
Sajgó Balázs