Jövőtervezés a vidékfejlesztésnél

Jó gazda módjára az elmúlt év számvetésével kezdődik az esztendőtervezés a Caritas Vidékfejlesztésnél. 2022-ben: 520 gyerek, 1974 turista és gazda látogatta meg a tangazdaságot, sajtműhelyt. 55 gyakorlati képzést tartottak 345 résztvevőnek. 500 gyergyószéki, gyimesi és háromkúti gazdának sikerült segítséget nyújtani. Hét gazda 16 törzskönyves tenyészüszőt, 50 család 760 fajtyúkot kapott térítésmentesen. Tizenöt saját rendezvényt szervezett a Vidékfejlesztés, munkatársai 122 rendezvényen vettek részt. A Magyarországi Agrárminisztériummal, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséggel, 14 gazdaszervezettel, 3 tenyészszövetséggel, 20 iskolával, 23 idegenvezetővel, 9 gyergyószéki állattenyésztési szakemberrel, 7 szociális szervezettel dolgozott együtt a vidékfejlesztés.

Az idei esztendőt is a Teremtő munkatársaiként tervezik a Varga Katalin utcai székhelyen és a Szent Benedek tanulmányházban.

Segítség a támogatásszerzéshez

A gazdák támogatása folytatódik, egy hiányosság pótlása az idei fő célkitűzés: „A gazdáink nincsenek felkészülve a pályázásra. Nem ismerik az állatok adatait, paramétereit, amit a Szarvasmarhatenyésztők Egyesülete nyilvántart, hozzáférhető számukra. Nyugati nívójú háttéradatbázisban megtalálható minden, ami az állattenyésztőnek, olyan gazdaságok esetén, ahol tejkontroll van, a javára válhat. Szeretnénk továbbá feltérképezni a gazdaságokat, ahol nincsenek rendben a telekkönyvek, a minősítések, hogy minden olyan elvárás teljesítve legyen, ami vissza nem térítendő támogatás igényléséhez szükséges. Fontos ez a segítségnyújtás, hogy a pályázati lehetőséggel élhessenek” – közölte Kastal László, a Vidékfejlesztés vezetője. Hozzátette: pályázatíró cégekkel is találkoztatják a gazdákat, a lehetőségekről is tájékoztatják, így a hamarosan induló Kisgazdaságok projektjéről, melyben 50 000 euró pályázható az Európai Uniós alapból 15 százalékos önrésszel.

Értéke lesz a minőségnek

A tejhigiénia és tejfeldolgozás témakörben továbbra is képzéseket szerveznek. Ez a tudás még fontosabbá válik, ha a Remetén hamarosan megnyíló tejgyárnál szeretnék értékesíteni a minőségi tejet. 55 000 liter szénatejet szeretnének itt feldolgozni – lehetőség, amire a gazda fel kell készüljön a minőségi legeltetéstől az istálló- és tőgyhigiénián keresztül a fejőgép-karbantartásig és a tej tárolásáig. Az eddig is elérhető szolgáltatás idén kiegészül: ha a gazda igényli, egy szakember akár több alkalommal is meglátogatja gazdaságát, részt vesz a fejésben, az állattartás területén jobbító javaslatokat tesz.

Szigorúbbá vált az élelmiszer-előállításban részt vevők ellenőrzése, a képzésekben erre is kitérnek az előadók, folytatódnak a sajtkészítő, a fametsző, a baromfitenyésztő képzések is.

Kastal László elmondta: a gazdákkal a kínálkozó lehetőségeket ismertetik, így az új tejgyár tejfelvásárlási szándékát, ugyanakkor a sajtkészítés és értékesítés módját is. A gazda dönt, hogyan hasznosítja a tejet. „A mi célunk megtanítani a gazdát egészséges élelmiszert termelni, kiépíteni a bizalmat a vásárlóval. Mert ha a vásárlókkal nem épül bizalom, akkor marad a tejcsarnok, az olcsóbb értékesítési lehetőségek” – fogalmazott Kastal. A Vidékfejlesztés a szénasajt készítésére ösztönzi a gazdákat, ez egészségesebb is, mint a silóból készített, ráadásul ezen a vidéken őseinknek sem a silótermelés volt a legfontosabb. Igaz, hogy a szénával etetett tehén kevesebb tejet ad, de teje zsírosabb és egészségesebb, a szarvasmarha pedig hosszabb életű, a 15 éves tehén még borjúzik, tejet ad a gazdának.

Természetközelség, környezettudatosság

Minőségi szénakészítésre adott a lehetőség, a havasok megkaszálatlanok. „Úgy szoktuk mondani, manapság tévés gazdálkodás zajlik, a sorozat kezdésére az emberek haza akarnak érni, ezért a település közelében vannak a nyári szállások, a kaszálások, 1500 méter fölött lassan nem lehet találni egészséges gazdálkodási formát. Az egykori kaszálók elvadulnak, a természet visszaveszi azt, ami az övé. Az is egy jó dolog, de nem biztos, hogy nekünk ez a jövő.” A szénatejtermelés országos szinten is fontossá vált, megjelentek a tejellenőrök, ez új elvárást jelent a gazdák felé, de a fejlődés lehetőségét is hozza.

A Varga Katalin utcai Tangazdaságban a gazdák ennek mintájával találkozhatnak, a korszerűsítések az alkalmazottak munkájának könnyítését, a minőségi élelmiszer-előállítást szolgálják. A gépparkbővítést szorgalmazzák, mert helyi szegényebb gazdák számára kedvezményes bérmunkavégzésre egyre nagyobb az igény.

A Vidékfejlesztés részt vállal a környezettudatosságra nevelésben is, a Környezetvédelmi Minisztériummal és több partnerrel közösen a 12-18 éves korosztálynak kínálnak hamarosan sokféle programot, ráhangolva a jövő nemzedékét a természetszeretetre.

Kínálat az asszonynépnek, gyerekeknek

Folytatódnak a gazdasszonyképzések, a tavalyi évzárón született ötleteket beépítik a kínálatba. Ennek eredménye a meghirdetett Kneipp-terápia, a sorra kerülő Női kör Korpos Andreával, a disznóvágásból pedig a feldolgozást, fűszerezést-pácolást is megismerhetik a résztvevők.

A gyógynövényekhez kötődő tevékenységek is gyarapodnak, minden korosztálynak felkínálva a lehetőséget: gyerek az ismeretszerzésből, fűszersó- és teakészítésből vehetik ki a részüket, a felnőttek a termesztés folyamatát követhetik, Köllő Melinda e téren szerzett tudását is megismerhetik, az idősek, a Szent Erzsébet idősek otthonának lakói pedig magas ágyásokba ültethetik, gondozhatják a gyógyfüveket.

A gyerektáborok kínálata bővül, ami marad, az a természetközeli szemlélet, az életre tanítás. A legkisebbekre is gondolnak: számukra az Agrárminisztérium által biztosított három Vándorbölcső egyike jelentheti a biztos kezdetet az életben.

Idegenforgalom

A tangazdaság a turisták előtt is nyitott, a világjárvány miatt csökkent ugyan az elmúlt években a látogatás, de idénre fellendülés várható, remélhetőleg az idén az embereknek újra kedvük lesz utazni. Programkínálatok készültek, lehet választani gyógynövényes, kenyérsütéses, tejtermékkészítés kínálatából.

A Szent Benedek Tanulmányházban beindult az élet, a konyha működtetését egy partnervállalkozóra bízták, az ebédlőt, szobákat, előadótermeket vendégfogadásra előkészítették. Hatvan férőhely van a tanulmányházban három előadóteremmel, házi kápolnával, így lelki programoknak is ideális helyszín. Az idei tervek egyike olyan zarándokturizmus beindítása, melynek centruma a Csiky-kert dendrológiai park, innen pedig csillagtúraszerűen lehet szakrális helyeket bejárni, töltekezni.

Balázs Katalin