Józan észre ébredni!

„Szenvedélybetegek és családtagjaik számára egyéni és csoportos foglalkozások indulnak újra. Hétfőnként 18 órától Gyergyószentmiklóson, a Márton Áron Szociális Központban, keddenként 17 órától Székelyudvarhelyen, a Szent Anna Szociális Központban. Előzetes bejelentkezés Ambrus Hajnalnál a 0737 300 980-as telefonszámon.” A hirdetés kapcsán Ambrus Hajnal egyéni és csoportos foglalkozásvezetővel, addiktológiai tanácsadóval beszélgettünk.

– Szeptember 11-től újraindulnak a csoportok és egyéni konzultációk olyan személyek számára, akik életében jelen van a szenvedélybetegség valamilyen formája. Pontosan kiket is vár a szakember ezekre a találkozásokra?

– Az alkohol, kábítószer, szerencsejáték, számítógép-függőségben szenvedőket várom egyéni és csoportos tevékenységekre. Szívesen fogadom a csoportban a szenvedélybetegek házas- vagy élettársát is. Az egyéni beszélgetésekre jelentkezhetnek szenvedélybetegek és felnőtt családtagjaik egyaránt, beleértve nagykorú gyerekeiket is.

– Bár sok helyen olvasható, mégis foglaljuk össze, mi is számít szenvedélybetegségnek?

– Ha nagyon egyszerűen fogalmazom, szenvedélybetegségről akkor beszélünk, amikor a szer, a függőség tárgya átveszi az irányítást az ember élete fölött.

– Akkor érdemes igent mondani a meghívásra, ha…

– Ha a szenvedélybeteg azt érzi, hogy tehetetlen, hogy elég volt a szenvedésből, a folyamatos próbálkozásokból, hogy abbahagyja a szer-, a játékhasználatot, és belátja, hogy ez egyedül nem megy. A családtagok esetében akkor érdemes hozzánk fordulni, ha nagymértékű a tehetetlenségérzés, sorozatos a sikertelen próbálkozás, amikor elveszett, mert nem tudja, hozzátartozóján hogyan tudna jól segíteni.

– Mire számítsanak, akik csoportos találkozásokra jönnek?

– A csoportos tevékenységekre érkezőt egy támogató közösség várja, ahol nincsen ítélkezés, nincsen megbélyegzés, elfogadásra, megértésre, szeretetre tudnak találni. Mindenki máshol tart a felépülésben, a csoporttagok között van, aki több mint tíz éve szermentes, van, aki egy hete, egy napja, de pont ez a jó, hogy megéléseikkel egymást tudják segíteni a felépülés útján. A csoportban együtt vannak a szenvedélybetegek és hozzátartozók, és ennek az az előnye, hogy bár ki-ki a maga részét ismeri, jó, ha hallja a másik megélését is, mert az segít az elfogadásban. A szenvedélybeteg és hozzátartozó így együttérzőbb, megértőbb tud lenni, és élesebb határ választja el benne azt, hogy mivel segíthet és mivel nem a szenvedő emberen.

– Az egyéni beszélgetéseket hogyan kell elképzelni?

– Állapotfelmérés, céltisztázás történik, kezelési terv készül, együtt megnézzük, szükséges-e bevonni más segítőket, mire van a személynek szüksége fizikai, érzelmi, spirituális, szociális szinten. Közösen állapodunk meg a szabályokról és a találkozások számáról is. Ez mindig személyre szabott. Ezzel szemben a csoport teljesen nyitott, nincs „kötelező óraszám”, viszont aki ráérez a csoport hasznára, támogató erejére, nem akarnak kimaradni belőle.

– A hirdetésekben azt láthatjuk, ha ezt megteszed, erre az eredményre számíthatsz. Mire számítson a fenti hirdetésre jelentkező?

– A függőségek esetén nem lehet 100 százalékot garantálni, az élet sem garantál semmiben 100 százalékot. Az a jó, hogy megismer az ember egy kiutat, és ha gondja van, visszaesik, tudja, hová fordulhat újra. Mi nem zárjuk ki a visszaesőt, viszont mind az egyéni, mind a csoportos tevékenységen a részvételnek 24 órás józanság a feltétele.

– Miért egy naphoz kötik a józanságot?

– 24 óra alatt a szervezetből elkezd kiürülni a szer alkohol vagy kábítószer-fogyasztás esetén, illetve például játékfüggőség esetén eltávolodik már a függősége tárgyától. Józanészre kezd ébredni, látja, hogyan hatott, mit tett vele a szerhasználat. Kapcsolatba kerül ismét az életével valamilyen szinten.

– Van-e valamilyen más feltétele a befogadásnak?

– Ha például egyéni során úgy ítélem, meg, hogy mielőtt elkezdődne a közös munka, hasznos lenne egy pszichiátriai vagy más szakorvosi kivizsgálás, akkor az elsődleges feltétel.

– Aki egyéni tevékenységre jár, az csoportba is mehet?

– Az egyéni mellett a csoporttevékenység egy plusz lehetőség, lehet vele élni vagy elutasítani. Ha valaki közösségben szeretne gyógyulni, választhatja azt, eljöhet rövid terápiás lelkigyakorlatokra is. Van lehetőség a választásra, mindenkinek az egyéni döntése, hogy mire van szüksége, mivel szeretne élni.

– Hogy hangzik Ambrus Hajnal biztatása?

– Szabad mindenkinek kezébe venni az irányítást a saját élete fölött. Szabad dönteni a szer mellett is, a gyógyulás mellett is. Én arra bátorítom, merjenek dönteni a gyógyulás mellett!

Balázs Katalin