Jubileumi ünnepségek a Caritasnál

Az Irgalmasság rendkívüli szentévében 20. születésnapját ünnepeli a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon és a csíksomlyói Jakab Antal Ház.

Véletlen, de figyelemreméltó egybeesés, hiszen az elmúlt évek alatt az Otthon többszáz idősnek biztosította a meleg és családias hangulatot, az irgalmas szeretetben való gondoskodást. Nem volt véletlen azonban a névválasztás: az irgalmasság útján járó Árpádházi Szent Erzsébetnek, a Caritas védőszentjének példája vonzó volt ugyanis az otthon megálmodói, munkatársai számára.

Románia első egyházi idősotthonának alapkövét 1991. október 5-én tették le, majd öt évi építkezés után 1996. szeptember 18-án ünnepélyes keretek között szentelték meg és adták át.

Az 1989-es romániai változásokat követően az erdélyi katolikus közösség számára is szükségessé vált a lelki-szellemi megújulást szolgáló intézményes feltételek megteremtése.

Így külföldi támogatások révén felépült, és 1996. szeptember 17-én megnyitotta kapuit a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház, amely azóta számos országos és nemzetközi konferencia, kulturális rendezvény és lelki program színhelyéül szolgált.

A ház nevét az egykori megyéspüspökről kapta, aki 1990-ben az irgalmasság cselekedeteitől vezérelve bölcsen rendelkezett a rászoruló embertársaink megsegítéséről, megalapítva az egyházmegye szeretetszolgálatát, a Gyulafehérvári Caritast.

A jeles évfordulókra ünnepi műsorral emlékeznek 2016. november 10 – 11. között.

November 10-én, csütörtökön a Szent Erzsébet Öregotthonban 11 órától kezdődik a program. A hálaadó szentmisét Ft. Msgr. Szász János, a Caritas volt igazgatója celebrálja, a köszöntések és beszédek után pedig meg lehet tekinteni az otthont és egy fényképkiállítást.

November 11-én, pénteken a Jakab Antal Ház ünnepségére kerül sor, a 11 órától kezdődő szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban Nagyméltóságú és Főtisztelendő Dr. Jakubinyi György érsek úr celebrálja, ezt követően pedig a házban kerekasztal beszélgetésre kerül sor.