Jutalomkirándulás

Sikerrel zárult a Zöld SzékelyFöld Egyesület és a Gyulafehérvári Caritas közös gyűjtési kampánya a Nagy Imre és a Petőfi Sándor Általános Iskolákban. 218 gyerek hozott játékokat, könyveket, gyerekruhát, tanszereket az iskolákban elhelyezett gyűjtőkonténerekbe. A Zöldszékely Alapból támogatott akció része egy jutalomkirándulás 23 sorsolás útján kiválasztott gyereknek, akik a korondi Csigadombot, a parajdi Sóhátat, valamint a Lepkeházat keresték fel június 9-én

A gyermekek szombat reggel 8 órakor gyülekeztek a Nagy Imre Általános Iskola előtt. A jelenlét a megadott időpontban teljes volt, így útra is keltünk. Felnőtt kíséretből nem volt hiány, velünk utazott mindkét iskolából egy-egy oktató, a Zöld SzékelyFöld Egyesület két képviselője és a Gyulafehérvári Caritas két munkatársa.
 
Az első megálló Korondon, a Korond-Parajd térség Természetvédelmi Gondnokságának székhelyénél volt, ahol megtudtuk, hogy e szervezet gondoksága alá tartozó rezervátumok a parajdi Sóhát és Sószoros, a korondi Csigadomb illetve a Fenyőkúti Tőzegláp. A gyerekek érdeklődéssel hallgatták a különböző történeteket, a térség kialakulásáról szóló rövid bemutatót. S hogy ne csak elméletben és képen hallhassunk ezekről a különleges területekről, kettőt meg is látogattunk közülük.
 
A Csigadombot vettük célirányba elsőként, amely Románia legnagyobb aragonit-lelőhelye. Figyelve és csodálattal haladtunk végig a kialakított ösvényeken.
 
Uzsonnázást követően a parajdi Sóhátat és Sószorost látogattuk meg. Végigsétáltunk a sóhát lábánál a folyóparton, megcsodálhattuk a só-érdekességeket, a karfiol- és kardszerű képződményeket. A gyerekek mindent jól megfigyeltek, mindenhová igyekeztek felmászni, s amit meg lehet kóstolni, azt meg is tették. Ezen a helyen volt az egyik legnagyobb élmény is a nap folyamán: mezítláb átkelhettek a folyón a felnőttek segítségével. Mindenki arcán ott volt a mosoly, a nevetés.
 
A nap utolsó megállóhelye Parajdon volt, a Lepkeházban. Öröm volt nézni a gyermekeket, ahogy a trópusi lepkék között sétálgattak, fényképezgettek. Nem mindennapi látvány volt a trópusi környezet és a tenyér nagyságú tarka, szabadon repdeső lepkék.
 
Naptól kiszívottan, fáradtan, de örömmel ültünk fel a buszra, s indultunk hazafele. A kampány a kirándulással lezárult ugyan, de a ruhagyűjtő konténerek továbbra is az iskola területén maradtak, s az akció folytatódik! Továbbra is lehet adományokat adni, s ez által segíteni a rászoruló családokon.